Descopera legatura dintre vin si poezie


„Vinul este poezie îmbuteliată.” Așa spunea poetul și romancierul Robert Louis Stevenson. Vinul are o relație specială cu poezia, cu metafora și arta în general. Această băutură, numită în unele scrieri și băutura zeilor, a inspirat mulți poeți și scriitori de-a lungul timpului, dar și pe cititorii acestora. Cum să devorezi mai bine un volum de poezii sau un roman dacă nu alături de un vin bun? Și unde găsești cele mai bune vinuri dacă nu la Crama Budureasca?! Fie ca il preferi pe cel rosu, alb sau rose, sec, demisec, dulce sau demidulce, ai garantia ca gasesti intotdeauna varianta care sa iti incante papilele gustative.
Daca esti iubitor de arta si vin, cu siguranta vei indragi poeziile lui Omar Khayyam, poet, matematician, filosof si astronom din Persia, care de-a lungul vietii a scris peste o mie de catrene. Multe dintre acestea sunt dedicate vinului, pe care il descrie ca fiind acea autura de care avem nevoie pentru a profita din plin de viata.
Alte versuri de care te vei indragosti in timp ce savurezi un pahar de vin sunt cele ale poetului francez Charles Baudelaire, cel care a reprezentant o figura importanta din miscarea simbolista si modernista de la mijlocul secolului XIX. Temele abordate adesea in poeziile sale fac referire la decadenta, erotism si frumusetea pariziana a anilor 1800. Acesta a scris inclusiv despre vin, iar poeziile sale au inspirat multi alti poeti celebri, precum Arthur Rimbaud si Paul Verlaine.
Despre vin s-a scris mult, mereu si peste tot in lume. Nascut in China in anul 701, Li Bai este considerat unul dintre cei mai mari poeti ai dinastiei Tang, cea cunoscuta drept si Epoca de Aur a Chinei. De-a lungul vietii sale, Li Bai a scris peste 1000 de poezii, multe dintre care celebreaza vinul si prietenia. Acesta isi exprima dragostea pentru vin si indeamna oamenii sa se bucure de nectarul oferit de zei.
Pablo Neruda a fost un poet, diplomat si politian chilian, nascut sub numele de Netfali Ricardo Reyes Basoalto. A inceput sa scrie primele poezii pe vremea cand era adolescent, iar mai apoi si-a schimbat numele pentru a-l onora pe poetul ceh Jan Neruda. Printre multe dintre scrierile sale se gasesc si poezii dedicate vinului si erotismului.
Poetul englez Ben Johnson este considerat al doilea cel mai bun dramaturg britanic dupa William Shakespeare si, la fel ca toti cei amintiti anterior, a fost un mare iubitor de vin. Acesta si-a dedicat timpul scriind poezii in cinstea acestei bauturi.
Poet american si critic literar, Bayard Taylor, nascut in statul Pennsylavania, in anul 1825, a scris prima sa antologie la varsta de doar 19 ani. Cu ajutorul sumelor obtinute din vanzarea cartii si-a finantat excursii in Europa. Multe dintre poeziile sale au fost inspirate dupa excursii in diferite tari europene, iar una dintre acestea, „Sicilian Wine”, este o odă dedicată Siciliei și vinurilor sale.
Un alt poet american, Francis Saltus, s-a nascut in New York in anul 1849. Inspirat de Edgar Allen Poe si Charles Baudelaire, a vorbit prin poeziile sale despre decadenta, iubire si vin. Aceste poezii merita a fi citite de catre toti iubitorii de arta.
N-am putut sa nu ne intrabam cum e dragostea femeilor pentru vin și așa am ajuns la  Li Qingzhao, o poeta chineza din dinastia Song. Pana sa se casatoreasca, in 1811, scrierile sale deja erau cunoscute in cele mai inalte cercuri sociale din vremea respectiva.
Alege un autor bun, un vin pe masura de la Crama Budureasca si bucura-te de arta. Fie ca preferi vinuri din soiuri romanesti sau din diferite alte soiuri, la Budureasca poti alege din multitudinea de game si sortimente vinul potrivit tie.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii