17 Sep 2019 - 18:02       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: Topul Restaurantelor

Bursa :

"Țara noastra va avea la 1 iulie 2017, primul Master Plan de Investitii in Turism"

joi 20 aprilie 2017
"Țara noastra va avea la 1 iulie 2017, primul Master Plan de Investitii in Turism"

     Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, ca tara noastra va avea la 1 iulie 2017 primul Master Plan de Investitii in Turism, in care vor fi incluse peste 1
"Țara noastra va avea la 1 iulie 2017, primul Master Plan de Investitii in Turism"

     Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, ca tara noastra va avea la 1 iulie 2017 primul Master Plan de Investitii in Turism, in care vor fi incluse peste 1.400 de proiecte depuse de consiliile judetene si primariile care au in subordine statiuni de interes national sau local, potrivit Agerpres.
     Mircea Titus Dobre a afirmat: "Consiliile judetene, in special Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT), primariile care au in subordine statiuni de interes national sau statiuni de interes local au depus peste 1.400 de proiecte pentru realizarea Master Planului pentru Investitii. Aceste proiecte se vor aseza pe harta Romaniei si se vor legifera printr-o Hotarare de Guvern, in asa fel incat sa avem si noi, prima oara in istoria Romaniei, un Master Plan de Investitii in Turism. Acesta va fi gata la 1 iulie 2017. In ceea ce priveste impozitul specific, spun ca este o lege care va ajuta foarte mult sa creasca, practic, calitatea serviciilor in turismul din Romania, dar si calitatea serviciilor in industria ospitalitatii, in general".
     Totodata, Ministrul Turismului a precizat ca bugetul de promovare externa a tarii noastre este, in acest an, de aproximativ 5 milioane de euro, suma din care vor putea fi organizate inclusiv infotripuri pentru bloggeri, jurnalisti si tour-operatori straini.
     Domnia sa a adaugat: "Statul roman nu poate vinde servicii de pachete turistice, ci poate doar sa faca o promovare. Pana acum nu am avut o strategie de promovare turistica. Eu spun ca, pentru a atrage cat mai multi tour-operatori din afara Romaniei, trebuie sa organizam cat mai multe infotripuri. Este corect ca acela care vine sa simta locurile si sa vada exact ce viziteaza. Infrastructura turistica in Romania s-a dezvoltat foarte mult".
     Potrivit Ministrului, infotripurile vor fi finantate de stat: "Exista un buget de promovare externa, in care intr-adevar avem Hotararea de Guvern 20/2012 care ne ajuta si avem astfel temei legal de a organiza aceste infotripuri".
     Aceste infotripuri vor fi organizate in orice perioada a anului, dar pe baza unui plan ce va fi discutat in Comitetul Consultativ in Turism si va fi decis impreuna cu cei din privat, potrivit Ministrului Turismului.
     In ceea ce priveste legea turismului, Mircea Dobre a declarat ca isi doreste ca aceasta sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2018.
     Ministrul Turismului a adaugat: "Sunt multe de spus, dar avem un avantaj ca institutia pe care o conduc pleaca de la zero. In ultimii ani nu s-a facut nimic in industria de profil. Este un dezavantaj ca nu s-a facut nimic si ca mergem pe o legislatie veche de aproximativ 13-14 ani. Nu trebuie sa ne mai uitam in spate, ci numai inainte. Au fost facuti pasi foarte importanti intr-un timp foarte scurt, intr-o colaborare foarte buna cu entitatile private. Trebuie sa recunoastem ca investitiile in turism si alimentatie publica sunt private 99%. Ne-am propus ca Legea turismului sa o realizam si o sa o dezbatem pana la 1 iulie 2017, pentru a putea intra in vigoare din 1 ianuarie 2018. Trebuie sa fie o perioada de pregatire, nu doar pentru cei privati, ci si pentru cei din administratia publica. O lege care nu este usor de realizat. Trebuie sa ne gandim foarte bine cum sa avem aceasta lege: una stufoasa prin care nu vom realiza mare lucru sau una scurta, dinamica in care sa definim ceea ce avem de definit?".
     Industria turismului ar putea sa se dubleze cand vorbim despre procentul din produsul intern brut, pana la 3%, potrivit Ministrului Turismului.
     Mircea Titus Dobre a mai afirmat: "Vorbim despre o dublare a procentului din PIB in ceea ce priveste aceasta industrie. Eu spun ca, in 3-4 ani, putem sa discutam de o dublare de la 1,5% la 3%, poate chiar si mai mult. Trebuie sa ne intrebam, in primul rand, daca este vorba despre 1,5%. Descopar pe parcurs tot felul de entitati private care nu sunt fiscalizate, inregistrate, certificate, licentiate si nu sunt de acord cu concurenta neloiala. Trebuie sa avem entitati care sa-si plateasca impozitele si taxele, sa nu spuna lasa ca merge si asa. Nu mai trebuie sa mearga asa si trebuie sa ne maturizam si sa punem lucrurile la punct din aceasta abordare. Sunt multe lucruri de facut in aceasta industrie, iar responsabilitatea autoritatii centrale este sa punem la punct partea de temei legal, de act normativ. Pe partea de pachete de servicii turistice suntem deja in pre-infringement, in acest moment. Este vorba despre doua directive, una din 1999, alta din 2015, care trebuiau transpuse in legislatia romaneasca, lucru care nu s-a intamplat. Nu e niciun fel de problema, o vom rezolva si pe aceasta. Pana la 31 decembrie 2017 trebuie sa rezolvam aceste probleme".
     Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a participat, ieri, alaturi de reprezentanti din industria turismului si a ospitalitatii, la Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii, organizata de asociatia patronala a hotelurilor si restaurantelor din Romania - HORA.   

2017-04-20

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu