22 Oct 2017 - 20:11       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Cozonac falsificat cu fibra de cartof ?i spartura de soia

joi 13 aprilie 2017

Pe masa oricarui cre?tin ortodox, in Sfanta Zi de Pa?te, se gasesc oua ro?ii, preparate din carne de miel ?i cozonac


. Asocia?ia Pro Consumatori (APC) folose?te acest prilej pentru a va prezenta cateva aspecte despre carnea de miel/preparatele din carne de miel, oua ro?ii, cozonaci ?i vinuri.

Cum se recunoa?te carnea de miel proaspata

Aprecierea prospe?imii carnii de miel se realizeaza folosindu-se organele de sim?: vazul, mirosul ?i pipaitul.

Conteaza: aspectul: la carnea proaspata suprafa?a este acoperita cu o pelicula uscata, iar in sec?iune carnea este lucioasa ?i slab umeda; culoarea: la suprafa?a este roz, iar in sec?iune culoarea este ro?ie, caracteristica speciei ?i regiunii anatomice; consisten?a: ferma ?i elastica, urma lasata de apasarea cu degetul dispare repede; mirosul: placut, caracteristic speciei; grasimea: alba ?i compacta; maduva oaselor: elastica, lucioasa, iar in sec?iune umple complet canalul medular; tendoane ?i articula?ii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede; bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede ?i aromat, cu un strat de grasime la suprafa?a.

Recomandam consumatorilor sa achizi?ioneze miei verifica?i de catre medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un con?inut ridicat de apa, ceea ce face ca prin opera?ia de pregatire (fierbere, prajire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat apta de consum). Pre?ul unui kg de carne de miel variaza de la 15 lei, in ora?ele mici, la 28 de lei in marile ora?e (Bucure?ti, Constan?a, Timi?oara etc.). O ultima gaselni?a a comercian?ilor, afi?area pre?ului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, in unul din marile magazine ale Bucure?tiului, pre?ul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

'Carnea de miel este indicata a fi consumata de catre copiii care au varsta mai mare de 2 ani, cantitatea recomandata fiind corelata cu varsta copilului si variind intre 50 si 200 g/zi. Carnea provenita de la mieii hraniti cu iarba este o sursa foarte importanta de acizi grasi Omega 3, aceasta fiind cu aprox. 25% mai ridicata comparativ cu carnea mieilor crescuti in sistem conventional. In state precum Australia, carnea de miel reprezinta alimentul care are cea mai importanta cantitate de acizi grasi Omega 3, ace?tia fiind esentiali pentru stoparea inflamatiei cronice din organismul nostru. De asemenea, un miel crescut pe o pajiste verde face mai multa miscare, reducandu-se in acest mod tesutul adipos si reflectandu-se in mod pozitiv si asupra structurii nutrientilor regasiti in carne. Conform portalului whfoods.com, intr-un cotlet slab de miel care cantareste aprox. 115 g se regaseste jumatate din necesarul zilnic recomandat de proteine, seleniu si vitamina B3. In plus, contine toata cantitatea de vitamina B12 recomandata zilnic si surse importante de zinc si fosfor', a aratat medicul specialist pediatru Ingrid Ada Balan, cabinet www.vindecadai.ro.

Care e cel mai bun cozonac

Cozonacul este painea dulce a secolelor trecute, deseori evocata de calatorii straini care au trecut sau locuit in spa?iul romanesc. In ultima perioada, hipermarket-urile au inceput sa fabrice ?i sa vanda sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi. Sfatul nostru: Pa?tele este o singura data in fiecare an, nu merita sa cumparam cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibra de cartof ?i pesmet! Citi?i eticheta! Alege?i in cuno?tin?a de cauza! Alege?i calitatea, nu cantitatea! Daca nu va face?i timp pentru pregatirea bucatelor tradi?ionale specifice mesei de Pa?ti, trebuie sa ?ti?i ca cele realizate industrial sunt pline de chimicale, astfel: in cele 17 sortimente de vopsea de oua din comert analizate de APC am identificat 32 de aditivi; in cei 31 de cozonaci analiza?i s-au identificat 33 de aditivi alimentari; in cele 9 sortimente de drob s-au identificat 16 aditivi alimentari. 

Si 'colorantii alimentari' prezinta toxicitate

Vopseaua de oua con?ine diferi?i coloran?i in func?ie de culoarea pe care o ofera. De?i ei sunt numi?i generic 'coloran?i alimentari', totu?i prezinta toxicitate asupra organismului uman. Se fixeaza cu u?urinta pe suprafa?a exterioara a cojii de ou. Teoretic, nu ar trebui sa fie ingera?i. ?i totu?i, ei ajung in stomac. Cum?

'Coloran?ii pot penetra u?or coaja oului fiert catre interiorul acestuia. Mai mult, mainile noastre preiau colorantul de pe coaja ?i il aduc pe suprafa?a albu?ului. Exista numeroase studii ?tiin?ifice care demonstreaza ca nu este deloc sanatos sa folosim coloran?i alimentari «artificiali» (compu?i de sinteza) in compozi?ia alimentelor. Autoritatea Europeana pentru Siguran?a Alimentelor (EFSA) impune concentra?ii limita ale acestor compu?i in compozi?ia alimentelor. Motivele principale sunt efectele adverse care inso?esc consumul lor, cum ar fi hiperactivitatea (ADHD) ?i reac?ii alergice mai ales la copii, stari de migrena, astm ?i chiar cancer. Un studiu al agen?iei americane CSPI (Center for Science in the Public Interest) prezinta detaliat aspecte ale toxicita?ii coloran?ilor alimentari sus?inute de date experimentale.

Vopseaua tipografica constituie uneori alternativa pentru vopsirea oualor. In acest caz, riscurile de imbolnavire se amplifica considerabil fa?a de cazul utilizarii coloran?ilor alimentari. Vopseaua tipografica con?ine hidrocarburi (alcani, izoalcani), hidrochinone, saruri organice, toate cu ac?iune iritanta la contactul direct cu ochii ?i pielea, adevarate otravuri atunci cand, accidental, sunt ingerate', a aratat si lector univ. dr. Madalina Sandulescu, Departamentul de Chimie Organica, Biochimie ?i Cataliza, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucure?ti.

Oua biologice si vopsea naturala

'As dori sa lansez un semnal de alarma asupra incondeierii oualor cu vopseaua chimica compusa din nenumarati aditivi alimentari, in vederea prevenirii diverselor probleme de sanatate care ar putea fi asociate in mod direct de contactul organismului nostru cu aceste substante. Este important sa stim ca pasarile crescute in sistemul agriculturii ecologice au acces la verdeata naturala si sunt hranite cu cereale ecologice, ajungand in final sa produca si oua sanatoase, de o calitate superioara, cu coaja mai groasa si mai rezistenta. Din punctul meu de vedere, acest amanunt este esential, astfel incat ingredientele chimice care se regasesc in vopseaua pentru oua sa nu patrunda in albus. Cu alte cuvinte, putem preveni cresterea gradului de intoxicare a organismului nostru numai prin simpla alegere a oualor ecologice. La polul opus, pasarile crescute in sistem conventional produc oua de o calitate inferioara, cu coaja mai subtire, astfel incat cresc si ?ansele ca vopseaua toxica sa se transfere in interiorul albusului.

Din nefericire, sunt nevoit sa constat ca majoritatea vopselurilor pentru oua contin aditivi alimentari destul de nocivi pentru sanatatea noastra', a mentionat nutritionistul Dumitru Balan, www.vindecadai.ro.

Acesta arata ca un raport elaborat de catre Institutul National de Cercetari Agronomice din Franta a dezvaluit publicului larg ca aditivul E171 traverseaza bariera intestinala in randul animalelor, depozitandu-se ulterior in diverse organe. Administrarea orala a acestui aditiv a produs leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului in randul a aprox. 40% din animalele care au ingerat dioxidul de titan.

'Un alt aditiv nociv care se poate citi pe eticheta unei vopsele de oua este E172 (oxidul de fier), acesta fiind interzis in Germania.

Iata de ce ma vad nevoit sa recomand varianta naturala de vopsire a oualor, fiindca este si singura care nu produce toxicitate la nivelul organismului', a mentionat Dumitru Balan. 

comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu