22 Oct 2017 - 20:13       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Novacul afumat din ?ara Barsei, specialitatea romaneasca protejata la nivel european

vineri 07 aprilie 2017

Romania a inregistrat la nivel european 'Novacul afumat din ?ara Barsei' ca produs de Indica?ie Geografica Protejata (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs romanesc protejat in Uniunea Europeana, a anun?at, joi, Ministerul Agriculturii ?i Dezvoltarii Rurale (MADR)


.

'In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 6 aprilie 2017, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate ?i al indica?iilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din ?ara Barsei (IGP)', precizeaza MADR.

Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP ob?inut in anul 2011, Telemeaua de Ibane?ti, cu Denumire de origine Protejata (DOP) ob?inuta in anul 2016 ?i Salamul de Sibiu, tot cu IGP ob?inut anul trecut.

Novacul afumat din ?ara Barsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs romanesc protejat in 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit informa?iilor furnizate de Asocia?ia Doripesco Bra?ov, producatorul Novacului afumat de ?ara Barsei, acesta este un un produs alimentar ob?inut din fileurile speciei de pe?te novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescuta in aria geografica ?ara Barsei, mai exact in iazurile, lacurile ?i hele?teiele din lunca Oltului.

'Aceasta specie se deosebe?te de novacul crescut in alte zone ale ?arii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp (3 ani, in compara?ie cu 2 ani pentru novacul crescut in zonele de campie). Datorita condi?iilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fa?a de novacul crescut la ?es. Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa re?eta locala de afumare. Pe?tele novac este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegu? de esen?a tare (fag) pentru o aroma unica, metoda tradi?ionala de afumare din aria geografica ?ara Barsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust u?or afumat ?i pu?in sarat', men?ioneaza producatorul.

Produsul Novac Afumat din ?ara Barsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucura de certificarea IGP (Indica?ie Geografica Protejata).

'Doripesco este o afacere de familie dezvoltata cu pasiune ?i devotament, cu dragoste pentru profesiune ?i respect pentru natura. Ne-am straduit ?i am reu?it cu succes sa imbinam produc?ia de pe?te cu turismul de profil (pescuitul sportiv, birdwatchingul)', afirma Dorin Crizba?an, directorul general Doripesco, citat intr-un comunicat remis AGERPRES.

La randul sau, directorul de dezvoltarea al societa?ii, Ruxandra Coc, sus?ine ca echipa Doripesco a ales sa faca diferen?a pe pia?a romaneasca, adresandu-se consumatorului de produse premium, bine informat, care prefera produsele proaspete. 

'Avand la baza conceptul de piscicultura multifunc?ionala, echipa Doripesco a ales sa faca diferen?a pe pia?a romaneasca, adresandu-se unei anumite ni?e: consumatorul de produse premium, bine informat vis-a-vis de ingredientele produselor ?i care prefera pe?tele autohton, mereu proaspat. Incurajam o alimenta?ie responsabila, iar pe?tele a fost ?i ramane o sursa de sanatate', a spus Ruxandra Coc.

In prezent, Novacul Afumat din ?ara Barsei se comercializeaza atat prin magazinele proprii, cat ?i in hipermarketuri, la targuri ?i expozi?ii pe pia?a interna.

Potrivit datelor MADR, carna?ii de Ple?coi ?i Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea ob?inerii protec?iei la nivel european pentru sistemul de calitate Indica?ie Geografica Protejata.

La nivel na?ional exista in jur de 500 de produse tradi?ionale inregistrate la MADR.

In anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradi?ionale din care UE de?inea suprema?ia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Fran?a (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) ?i Germania (96).

comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu