Consumator Online

Stire tematica: Topul Restaurantelor

Jurnalul Naţional : Oprea: In 2008 am scos un milion de euro de la banca, in hartii de 500 de euro; am cumparat un teren - o groapa de gunoi

sâmbătă 15 aprilie 2017
Oprea: In 2008 am scos un milion de euro de la banca, in hartii de 500 de euro; am cumparat un teren - o groapa de gunoi

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat vineri ca la sfarsitul anului 2008, pe fondul crizei imobiliare, a scos de la banca suma de un milion de euro, din care a folosit 400
Oprea: In 2008 am scos un milion de euro de la banca, in hartii de 500 de euro; am cumparat un teren - o groapa de gunoi

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat vineri ca la sfarsitul anului 2008, pe fondul crizei imobiliare, a scos de la banca suma de un milion de euro, din care a folosit 400.000 de euro pentru a cumpara de la avocata Loredana Radu un teren, care era de fapt "o groapa de gunoi". Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 14.04.2017, 15:57 | Actualizat: 14.04.2017, 15:57

Gabriel Oprea fost audiat, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de martor, in dosarul in care fostul primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu este judecat pentru luare de mita.

 

Oprea a spus in sala de judecata ca in anul 2008, pe fondul crizei si al zvonurilor ca piata bancara se va prabusi, a cumparat un teren de la avocata Loredana Radu, care era ruda cu el, fiind fiica unei verisoare primare.

 

„Am discutat cu Loredana Radu. Aveam o relatie de incredere si nu era prima data cand cumparam un teren de la ea. Am convenit ca pretul sa fie de 400.000 de euro. La sfarsitul anului 2008 detineam in banca suma de un milion de euro si am hotarat, pe fondul crizei, ca este prudent sa investesc in imobiliare. Lucrurile nu erau prea clare, daca se prabusea piata imobiliara. Am scos banii de la o banca de langa restaurantul Doina, nu mai stiu cum se numea. Tin minte ca i-am luat in hartii de 500 de euro. In acel moment am scos toti banii, ca se zvonea ca se prabuseste piata, cad bancile! Ulterior, cand am constatat ca zvonurile privind caderea bancilor nu sunt reale, am reconstituit depozitul cu suma ramasa”, a precizat Oprea.

 

Fostul vicepremier a explicat ca terenul cumparat de la Loredana Radu nu era potrivit pentru constructii, deoarece avea panza freatica aproape de suprafata si ca era de fapt „o groapa de gunoi”.

 

„Efectiv, terenul pe care l-a dobandit initial Loredana Radu era un mal de pamant, o groapa de gunoi. Panza freatica era la mai putin de un metru. Am intampinat dificultati mari, unii experti spunand ca nu se poate construi pe el. Am luat decizia de a construi si am hotarat sa edific doar structura de rezistenta, apoi fie sa gasesc un partener, fie sa vand”, le-a mai spus Oprea judecatorilor.

 

Intrebat de procurorul de sedinta cum se face ca Loredana Radu a obtinut terenul in anul 2007 si i l-a vandut lui cu 400.000 de euro peste numai un an, Oprea a raspuns: „Eu am inteles ca Loredana Radu facea speculatie. Din experienta mea, stiam ca se poate edifica, daca imi certifica arhitectii. Asa ca ne-am inteles. Vreau sa va spun, si suntem in Vinerea Mare, ca nimeni nu credea ca acolo se poate construi. Mi s-a spus ca este un risc foarte mare ca pe acel teren sa nu poata fi ridicata o constructie. Mi-am asumat riscul (…) Am cumparat deoarece terenul avea un potential mare, avand in vedere si zona (…) Era si zvonul cu caderea bancilor. Te macina ca poti sa iti pierzi banii. Era o dinamica a pietei imobiliare. Nu se mai stiau preturile, nu mai aveai un reper, nu stiai ce se intampla, se tot zvonea ca bancile vor cadea”, a incheiat Gabriel Oprea.

 

Neculai Ontanu a fost trimis in judecata in iunie 2016 de DNA sub acuzatia ca, in perioada 2006 — 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp situate pe raza Sectorului 2.

 

Procurorii sustin ca Neculai Ontanu a pretins si primit, in mod indirect, o suprafata de 1.500 mp cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Vacarescu din Sectorul 2 — o zona rezidentiala) si care a fost transferata de denuntator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre doua persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele doua persoane sunt Loredana Radu si Aurel Radu.

 

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mita pentru Neculai Ontanu ar fi fost revandut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. Dupa vanzarea terenului catre Gabriel Oprea, Loredana Radu a obtinut de la Primaria Sectorului 2 o autorizatie de constructie pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a si fost ridicat.

 

AGERPRES

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });Autor: