Consumator Online

Stire tematica: Topul Restaurantelor

Bursa : ELCEN, RADET, Polisano, CE Hunedoara si CET Govora, cele mai mari insolvente ale anului 2016

vineri 03 februarie 2017
ELCEN, RADET, Polisano, CE Hunedoara si CET Govora, cele mai mari insolvente ale anului 2016

     Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), Polisano SRL, Societatea Complexul Energetic Hunedoara si CET Govora sunt cele mai mari companii, in functie de cifra de afaceri, intrate in insolventa in anul 2016, potrivit datelor anuntate de Coface Romania
ELCEN, RADET, Polisano, CE Hunedoara si CET Govora, cele mai mari insolvente ale anului 2016

     Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), Polisano SRL, Societatea Complexul Energetic Hunedoara si CET Govora sunt cele mai mari companii, in functie de cifra de afaceri, intrate in insolventa in anul 2016, potrivit datelor anuntate de Coface Romania.
     In total, numarul de companii mari, cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, intrate in insolventa anul trecut, se ridica la 333, in scadere de la 577 in urma cu un an.
     De altfel, potrivit Coface, numarul insolventelor s-a redus per total, in 2016, la minimul ultimilor 10 ani, respectiv 8.053 de companii nou intrate in aceasta procedura, cu 21% mai putine fata de 2015.
     Pe de alta parte, "incidenta insolventelor se regaseste si in randul companiilor care au mai multi angajati, dinamica fiind corelata, probabil, cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani".
     "Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii opt ani si a crescut mult mai rapid decat nivelul productivitatii medii, ponderea acestuia in salariul mediu brut de la nivelul economiei crescand de la 27% in 2008 la 43% in 2016", a declarat Iancu Guda, director servicii si economist sef la Coface Romania, potrivit Agerpres.
     In aceste conditii, numarul locurilor de munca raportat de companiile insolvente in 2016 a scazut doar cu 14%, comparativ cu 2015, mai lent fata de contractia insolventelor.
     Potrivit Coface, principala cauza a insolventelor a fost scaderea semnificativa a veniturilor, cuplata cu acumularea de pierderi din ce in ce mai mari.
     Pe domenii, cu cele mai multe insolvente, conduce industria fabricarii produselor textile, imbracaminte si incaltaminte, cu 61 de companii insolvente la 1.000 de companii active, urmata de cea a constructiilor, cu 40 de insolvente la 1.000 de firme active, si cea a hotelurilor si restaurantelor, cu 37 de insolvente la 1.000 de firme active.
     Zonele cele mai afectate de insolvente sunt Bucuresti si Nord-Vest, iar la polul opus se afla zonele Vest si Sud-Vest.   

2017-02-03

Autor: