Consumator Online

Stire tematica: Topul Restaurantelor

Adevarul : Guvernul muta sediul MAE in hotelul Triumf, promis initial DNA-ului

vineri 30 decembrie 2016
Guvernul muta sediul MAE in hotelul Triumf, promis initial DNA-ului

Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se gasesc cumparatori la pretul cerut, este pregatit pentru a fi transferat Ministerului de Externe, pentru un nou sediu


Guvernul muta sediul MAE in hotelul Triumf, promis initial DNA-ului

Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se gasesc cumparatori la pretul cerut, este pregatit pentru a fi transferat Ministerului de Externe, pentru un nou sediu. Guvernul hotarase initial ca hotelul sa fie noul sediu al DNA si al Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

UPDATE Guvernul a adoptat joi o hotarare prin care a decis transmiterea Hotelului Triumf in administrarea Ministerului Afacerilor Externe, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

"A fost o hotarare pentru transmiterea Hotelului Triumf (...), aflat in domeniul public al statului, din administrarea Regiei Autonome 'Administratia Protocolului de Stat' in administrarea Ministerului Afacerilor Externe", a precizat Iolu.

Intrebat daca Directia Nationala Anticoruptie, despre care s-a spus ca urma sa primeasca Hotelul Triumf, va primi un alt sediu, Liviu Iolu a raspuns: "Sunt mai multe cereri, de la mai multe institutii, pentru Hotelul Triumf. Hotararea de azi (...) a fost ca Hotelul Triumf sa mearga catre MAE (...), una dintre institutiile care si-au dorit aceasta cladire".

Liviu Iolu a precizat ca Ministerul Justitiei "si-a dat avizul" pe aceasta hotarare.

"Au fost niste (...) clarificari pana la urma, pe care le-au facut si cei de la Ministerul Justitiei. Inteleg ca nu s-a mai dorit acest sediu", a spus Iolu, confirmand ca si DNA s-a numarat printre institutiile care au dorit Hotelul Triumf.

Intrebat daca ulterior DNA nu a mai dorit Hotelul Triumf, Iolu a raspuns: "Se pare ca nu, din ce stiu. Au fost discutii cu toata lumea, cu toate institutiile care au cerut acest sediu".

Totodata, Liviu Iolu a afirmat ca MAE a solicitat Hotelul Triumf avand in vedere ca actualul sediu central al ministerului are "risc seismic ridicat".

De asemenea, intrebat daca MAE se va muta definitiv in Hotelul Triumf, Iolu a precizat: "Se va muta definitiv in masura in care va avea finantarea necesara pentru a renova, pentru ca trebuie renovat acel sediu. Iar din argumentele Ministerului Afacerilor Externe retin ca actualul sediu principal al ministerului este cu risc seismic ridicat. (...) Asadar, de asta au cerut un alt sediu pentru sediul central al Ministerului Afacerilor Externe".

 

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, anunta anterior ca ANABI si DNA vor functiona in acelasi sediu, respectiv in Hotelul Triumf, Guvernul adoptand si o ordonanta de urgenta pentru retragerea imobilului din activele RA-APPS.

Acum, insa, se pare ca pe firul obtinerii acestui imobil deosebit de valoros a intrat Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul pregatind transmiterea Hotelului Triumf din administrarea RA-APPS in cea a ministerului.

Executivul isi motiveaza o astfel de decizie prin situatia actuala a sediului MAE, care, in urma unei expertize tehnice, a fost incadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfasurata in prezent in alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicandu-se la 900.000 lei.

Restaurarea sediului central ar costa circa 18 milioane lei si ar dura 2-3 ani, in conditiile in care un studiu de prefezabilitate pentru un nou sediu a indicat un cost de 32 milioane euro, scrie profit.ro.

In aceste conditii, Guvernul intentioneaza sa transfere Hotelul Triumf de la RA-APPS la MAE, cu scopul amenajarii spatiului drept sediu pentru minister, in special in vederea desfasurarii activitatii ministerului pe perioada exercitarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Romania va detine presedintia Consiliului UE in al doilea semestru al anului 2019, iar Executivul arata ca o conditie obligatorie si de maxima importanta pentru desfasurarea in bune conditii a presedintiei este existenta unui cadru administrativ unitar al MAE, care in prezent nu poate fi asigurat de 16 imobile distincte.

Anul trecut, paguba inregistrata de RA-APPS la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru intreg anul trecut, conform cifrelor din descarcarea de gestiune a administratorilor regiei.

Clasificat la doua stele si cu o suprafata de aproape 6.000 de metri patrati, hotelul este amplasat pe un teren de 15.000 de metri patrati langa Bulevardul Kiseleff din Capitala, zona ultracentrala a Bucurestiului, si dispune de 98 de camere si apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri si o gradina de vara cu 60 de locuri.

Hotelul Triumf este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit in perioada interbelica de catre Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat si Arcul de Triumf. Cladirea a fost folosita ca bloc de locuinte de catre angajatii Bancii Nationale si utilizata ulterior, dupa al doilea Razboi Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspetilor din strainatate.2016-12-30

Autor: