Consumator Online

Stire tematica: Retail

Click : Disputa intre reprezentantii supermarketurilor si oficialii eleni pe tema vanzarii "produselor expirate" la preturi reduse

vineri 06 septembrie 2013
FOTO: citizenside
.com

Reprezentantii principalelor lanturi de supermarketuri din Grecia sustin ca nu vor vinde produse alimentare expirate la preturi reduse, asa cum li se sugereaza printr-o initiativa a Guvernului de la Atena care are ca scop furnizarea de produse cu o data de valabilitate mare consumatorilor cu venituri mici, informeaza Kathimerini.

Ei spun, de asemenea, ca initiativa anuntata luna trecuta de catre secretarul general al Ministerului Dezvoltarii, Giorgos Stergiou, si care a intrat in vigoare luni, nu este in acord cu regulamentele lor.

Raspunzand criticilor venite din partea grecilor, Stergiou a declarat ca directiva a fost inteleasa gresit si ca nu reprezinta un risc pentru sanatatea cetatenilor. Practic, masura pusa in vigoare de catre greci se refera la produsele alimentare comestibile, pe etichetele carora nu apare un termen de valabilitate exact, ci doar mentiunea "a se consuma de preferinta inainte de", potrivit EurActiv.

Aprobarea acestei hotarari, care nu incalca legislatia UE, a fost facuta in urma consultarilor cu oficialii Comisiei Europene. Noutatea este aceea ca supermarketurilor sunt obligate acum sa scada preturile produselor pe etichetele carora apare mentiunea "a se consuma de preferinta inainte de" si sa le vanda separat.

Patronilor de restaurante si de baruri li s-a interzis, de asemenea, sa vanda astfel de produse, cei care incalca hotararea riscand sa fie amendati cu sume cuprinse intre 1.000 de euro si 5.000 de euro.

Fii la curent cu stirile economice ale momentului. Aboneaza-te la pagina de Facebook Gandul Financiar.


Autor: