Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

Bursa : "Vodafone" fuzioneaza cu "Idea Cellular", devenind lider pe piata din India

marşi 21 martie 2017
"Vodafone" fuzioneaza cu "Idea Cellular", devenind lider pe piata din India

     Divizia din India a grupului britanic de telefonie "Vodafone" Plc va fuziona cu "Idea Cellular" Ltd
"Vodafone" fuzioneaza cu "Idea Cellular", devenind lider pe piata din India

     Divizia din India a grupului britanic de telefonie "Vodafone" Plc va fuziona cu "Idea Cellular" Ltd., dand nastere celei mai mari companii de telecomunicatii de pe piata tarii asiatice, cu o valoare de 23,2 miliarde de dolari.
     Compania nou creata va fi de doua ori mai mare decat gigantul american AT&T Inc., dupa numarul abonatilor.
     "Vodafone" va detine o participatie de 45,1% din noua companie, dupa vanzarea a 4,9% din actiuni catre un holding detinut de miliardarul Kumar Mangalam Birla.
     Companiile lui Birla vor controla 26% din noua entitate listata, cu posibilitatea majorarii detinerii. Aceste companii vor plati 38,74 milarde de rupii (592 milioane de dolari), respectiv 108 rupii/actiune pentru cota de 4,9%. Companiile lui Birla vor avea dreptul sa achite catre "Vodafone" 130 de rupii/titlu in vederea majorarii participatiei in primii trei ani de la fuziune, respectiv pretul pietei in cel de-al patrulea an, conform lui Saurabh Agarwal, seful diviziei de strategie din cadrul grupului.
     Noul operator de telecomunicatii va avea 395 de milioane de abonati, mai mult decat liderul actual al pietei, "Bharti Airtel" Ltd.
     Luna trecuta, "Bharti Airtel" Ltd. a decis sa cumpere operatiunile derulate in India de compania norvegiana "Telenor" ASA, dupa ce aceasta din urma a ajuns la concluzia ca perspectivele sale pe piata indiana nu garanteaza investitiile viitoare.
     Anul trecut, "Vodafone" a amanat planul de listare a diviziei sale din India, anuntand investitii aditionale de 12 miliarde de dolari.   

2017-03-21

Autor: