Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : In topul investitorilor straini conduc companiile din Olanda, Germania si Austria

miercuri 18 ianuarie 2017
In topul investitorilor straini conduc companiile din Olanda, Germania si Austria

Autor: Cristina Bellu 18
In topul investitorilor straini conduc companiile din Olanda, Germania si Austria

Autor: Cristina Bellu 18.01.2017 Companiile cu capital strain din Romania au inregistrat afaceri de peste 250 miliarde de lei (55 mld. euro) in 2015, primul loc fiind ocupat de firmele din Olanda, care au generat afaceri de aproximativ 35 miliarde de euro (aproape 156 miliarde de lei), potrivit unui studiu realizat de Creditinfo, companie specializata in furnizarea produselor si ser­viciilor de mana­gement al riscului comercial. Datele iau in calcul doar companiile detinute integral de investitori straini, dar ei controleaza local afaceri de 125 de miliarde de euro, adica aproape cat jumatate din economie.

Clasamentul este completat de Germania, cu afaceri de aproximativ 20 de miliarde de euro (peste 88 mi­li­oane de lei), si de Austria, cu afaceri generate de aproape 13 miliarde de euro (peste 58 mili­oane de lei).

In privinta Olandei trebuie precizat insa ca ea are un regim fiscal foarte prietenos si astfel unele dintre cele mai importante companii straine care activeaza pe piata locala sunt inregistrate in Olanda, desi nu sunt detinute de actionari olandezi: RCS/RDS, Mega Image, Enel, Coca-Cola, Oracle, Toyota, UPC, Lukoil, GDF Suez Energy, Vodafone, Ford, JT International, Samsung, Continental Automotive, Arctic sau Alro. Dupa Olanda, Germania si Austria clasamentul este com­pletat de companiile cu capital francez, care au realizat in 2015 afaceri de 12,6 miliarde de euro (peste 57 milioane de lei), cele din Italia si Cipru (peste 7 miliarde de euro fiecare), iar cele din Elvetia 6 miliarde de euro.

Potrivit studiului Creditinfo, clasa­men­tul profitabilitatii este deschis de fir­mele cu capital german si olandez, care au re­alizat in anul 2015 profituri de a­proxi­mativ 880 milioane de euro (4 mi­li­arde de lei fiecare), urmate de firmele cu capital francez, care au realizat un profit total de 620 milioane de euro (peste 2,7 mi­liarde de lei) si de cele din Austria cu 430 milioane de euro (peste 1,9 miliarde de lei), Italia ? profit de 250 milioane de euro (1,1 miliarde de lei) si Luxemburg ? 160 mi­li­oane de euro (peste 700 milioane de lei).

In total, companiile cu capital strain au inregistrat in anul 2015 un profit total de 2,7 miliarde de euro.

Cele mai profitabile domenii de activitate ale firmelor cu capital strain din Romania sunt industria auto, comertul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comer­ciali­zarea combustibililor gazosi prin conducte.

Studiul Creditinfo mai arata ca firmele cu capital strain au creat la nivelul anului 2015 peste un milion de locuri de munca.

Cei mai multi angajati au avut companiile cu capital german si olandez (peste 200.000 de angajati fiecare), companiile din Italia cu peste 130.000 de angajati si Franta cu peste 100.000 de angajati.2017-01-18

Autor: