Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Directorul financiar al grupului Telekom Romania: Aveam peste 200.000 de clienti pentru pachetele fix-mobil la finele anului; investitiile in infrastructura au erodat EBITDA

vineri 26 februarie 2016
Directorul financiar al grupului Telekom Romania: Aveam peste 200
Directorul financiar al grupului Telekom Romania: Aveam peste 200.000 de clienti pentru pachetele fix-mobil la finele anului; investitiile in infrastructura au erodat EBITDA

Autor: Adrian Seceleanu 25.02.2016

Grupul Telekom Romania avea la finele anului trecut peste 200.000 de clienti pentru pachetele sale integrate de servicii fix-mobil, care au reprezentat principalul focus pentru fostele companii Cosmote si Romtelecom dupa rebranding, a declarat Anastasios Tzoulas, directorul financiar al grupului despre rezultatele financiare pe anul precedent.

?Pentru Telekom Romania, 2015 a fost marcat de lansarea ofertelor comerciale MagentaONE care au atras peste 208.000 de clienti pana la finalul anului, de avansarea proiectului RoNet si de extinderea retelei de fibra optica, respectiv a acoperirii 3G/4G - ceea ce reprezinta cumulat investitii semnificative cu impact direct asupra EBITDA. Pe langa pachetele de servicii convergente care au inclus si oferte pentru echipamente si continut TV cu multe exclusivitati sportive, ne-am concentrat sa ne extindem aria de expertiza pe segmentul business si sa livram solutii inovatoare atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii. Toate aceste eforturi stau la baza continuarii procesului de consolidare a operatiunilor Telekom Romania pe piata?, a punctat Tzoulas.

Investitiile grupului s-au axat pe reteaua de fibra optica, reteaua mobila prin tehnologiile 3G si 4G si pe proiectul Ro-Net, conform datelor comunicate de grup.
?Intr-un mediu concurential foarte competitiv, cele doua companii si-au continuat planul de investitii, cea mai mare parte a acestora concentrandu-se asupra extinderii retelelor FTTH (Fiber to the Home), 3G si 4G. Astfel, la finalul lui 2015, FTTx era prezenta in 25 de orase, fiind facute eforturi pentru cresterea penetrarii acestei tehnologii in zonele deja acoperite. Clientii care opteaza pentru aceasta tehnologie beneficiaza de viteze de pana la 1 Gbps pentru Internet si de servicii de televiziune interactiva (IPTV).

In 2015, serviciile 4G au atins o acoperire de 57% in zonele urbane, cu viteze de pana la 150 Mbps. De asemenea, pe partea mobila, in ultimul trimestru al anului 2015 au continuat eforturile de modernizare, extindere si optimizare a retelei pentru tehnologia UMTS-3G, care au imbunatatit semnificativ vitezele de download si upload, oferind clientilor o experienta superioara in utilizarea serviciilor de broadband mobil.

Proiectul RoNet, care asigura infrastructura necesara pentru conectarea unor localitati izolate la Internet, se afla in faza de implementare, pana la finalul lui 2015 fiind finalizate lucrarile pentru aproximativ 100 dintre cele 783 de localitati vizate?, potrivit datelor comunicate de grup.

Crestere sustinuta pe TV

Telekom Romania Communications, fostul Romtelecom, a inregistrat anul trecut venituri totale de 601,7 mil. euro, aproape egale cu cele din anul precedent (scadere de 1,2% de la 609,1 mil. euro in 2014), conform datelor comunicate de companie. Cifrele anuntate de grupul elen OTE, prin care Deutsche Telekom controleaza operatiunile din Romania, difera usor fata de cele consolidate pe Romania anuntare de grupul german. Astfel, DT a anuntat pentru aceeasi perioada venituri de 562 mil. euro, in scadere cu 3,1%.

La nivelul trimestrului patru OTE a anuntat pentru fostul Romtelecom venituri de 159 mil. euro, in crestere cu 5% in timp ce DT a anuntat venituri de 148 mil. euro, in crestere cu 2,8%.

Evolutia reflecta printre altele tendinta clientilor de a inlocui serviciile fixe de voce cu cele mobile, au comentat datele reprezentantii Telekom Romania. ?Nivelul veniturilor reflecta in principal scaderea continua a segmentului de voce fixa generata de tendinta de inlocuire a serviciilor fixe cu cele mobile, cu venituri aferente mai mici cu 17% la finalul lui 2015 versus perioada similara din 2014. ProForma EBITDA (castigurile operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor, excluzand cheltuielile de restructurare) pentru anul 2015 a fost de 118,4 milioane euro, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatele au fost afectate, printre altele, de costurile mai ridicate aferente continutului TV si ale celor cu echipamentele mobile si TV, ca urmare a eforturilor companiei de a oferi o experienta superioara clientilor de pe segmentele fix si mobil. La rezultatele inregistrate a contribuit si o scadere a veniturilor din activitati colaterale precum valorificarea infrastructurii vechi de cupru si a portofoliului imobiliar.?

Serviciile convergente fix mobil au generat o crestere a veniturilor mai mult decat dubla din serviciile mobile in trim. 4 2015 in raport cu trim. 4 2014, cu o crestere corespunzatoare a clientilor MagentaONE, care au ajuns la peste 208.000, mai multi cu 48.000 fata de T3 2015. Platforma comerciala MagentaONE a fost lansata pe piata in mai 2015 si include: conceptul One Stop Shop, un call center, o factura, un serviciu MyAccount (inclusiv o singura aplicatie mobila), 10 secunde timp mediu de asteptare in call center pentru clientii rezidentiali si business cu oferte integrate fixe si mobile, dar si divertisment si continut exclusiv pe toate ecranele (TV, tablete, laptopuri, smartphone-uri).

Continutul exclusiv TV oferit a avut un impact pozitiv asupra vanzarilor insa s-a regasit in balanta si prin costuri mai mari, au spus reprezentantii Telekom. ?Investitiile semnnificative in continut exclusiv, printre care se numara competitii sportive precum UEFA Champions League, disponibile pe toate ecranele, s-au reflectat in cresterea constanta a bazei de clienti TV, al caror numar a atins 1,45 milioane la finalul lui 2015, cu venituri corespunzatoare in crestere cu 4% la finalul lui 2015 versus finalul lui 2014. De asemenea, in T4 2015, comparativ cu trimestrul precedent, serviciile de televiziune interactiva (IPTV) si cele de cablu digital au avut cele mai spectaculoase rate de crestere.?

Segmentul de internet fix ramane o problema pentru grupul Telekom, compania inregistrand o scadere de 2,3% a numarului de clienti dar si a veniturilor generate de acest segment. ?Veniturile din serviciile de Internet fix pentru anul 2015 au scazut usor, cu 3%, comparativ cu anul precedent. 1,203 milioane de clienti aveau Internet de mare viteza de la Telekom, o parte dintre acestia cu viteze de pana la 1 Gbps, prin intermediul tehnologiilor FTTx  (FTTH ? fiber to the home sau FTTB ? fiber to the block). ?
Numarul de abonamente raportat pentru serviciile fixe a fost de 4,6 milioane pentru T4 2015, iar pentru cel de servicii mobile a crescut cu 153% la finalul lui 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.


Crestere pe mobil

Veniturile Telekom Romania Mobile Communications, fostul Cosmote, au crescut cu 7,5% in T4 2015, fata de T4 2014, ajungand la 121,1 milioane euro, in timp ce veniturile totale corespunzatoare anului 2015 au ramas stabile, la 438,5 milioane euro, in scadere cu 0,2% fata de anul precedent.

?Veniturile din servicii broadband au continuat evolutia pozitiva, cu o crestere de 17,7% in T4 2015, fata de acelasi trimestru din 2014, si de 14% anual. Numarul total de clienti 4G, precum si traficul de date 4G, au crescut cu 80% in T4 2015 fata de T3 2015. In plus, Telekom Romania Mobile Communications a inregistrat o crestere de 16 puncte procentuale a ponderii smartphone-urilor in totalul telefoanelor vandute in 2015 fata de 2014. La sfarsitul anului 2015, numarul total de clienti (inclusiv Zapp) a fost de 5,754 milioane, in crestere cu 0,7% fata de T3 2015. Numarul total al clientilorpe baza de abonament a crescut cu 3,7% in 2015 fata de 2014, reprezentand 29% din baza totala de clienti. ARPU (venitul mediu per utilizator) in 2015 a fost de 4,5 euro.

Marja ProForma EBITDA (castigurile operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor, excluzand costurile de restructurare) a ajuns la 20% in 2015, inregistrand o scadere de 4 puncte procentuale comparativ cu 2014. ProForma EBITDA a atins valoarea de 87,1 milioane euro in 2015. 

In prezent, Telekom Romania Mobile Communications ofera acoperire 4G pentru 57% din populatia din mediul urban si pentru 32,4% din totalul populatiei (rural si urban). In Bucuresti, acoperirea 4G este de 98% din suprafata, in timp ce in orasele turistice Brasov si Poiana Brasov acoperirea este de 98%, respectiv 100%. Clientii care nu se afla in aria de acoperire 4G, pot beneficia de 4G Experience, o conexiune avansata avand la baza tehnologia 3G HSDPA dual carrier, ce permite viteze de pana la 43,2 Mbps, in 275 orase si alte peste 5.000 de localitati. ?

Clientii Telekom vor avea ?in curand? acces la reteaua 4G a Orange

Clientii Telekom Romania vor avea acces ?in curand? si la reteaua 4G a Orange - liderul pietei locale de telefonie mobila, conform datelor comunicate de grup, care nu ofera insa un termen exact.

?In baza acordului de roaming national incheiat intre Telekom Romania si Orange Romania, in urmatoarea perioada, clientii Telekom vor putea utiliza reteaua Orange 4G/4G Plus, beneficiind de acoperire extinsa si calitate superioara pentru serviciile 4G si 4G Plus. Astfel, clientii Telekom Romania vor avea acces la tehnologiile de comunicatii 4G si 4G Plus chiar si atunci cand nu se afla in aria de acoperire a retelei 4G a Telekom Romania Mobile, prin utilizarea retelei Orange 4G/4G Plus, care acopera 72% din populatie la nivel national si 96% din populatia urbana.?2016-02-26

Autor: