Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Anemia economica preseaza BCE sa injecteze si mai multi bani pe piete. Draghi este fortat sa gaseasca mai multa munitie pentru razboiul cu deflatia

miercuri 21 octombrie 2015
Anemia economica preseaza BCE sa injecteze si mai multi bani pe piete
Anemia economica preseaza BCE sa injecteze si mai multi bani pe piete. Draghi este fortat sa gaseasca mai multa munitie pentru razboiul cu deflatia

Autor: Bogdan Cojocaru 20.10.2015

Cum deflatia, spaima bancilor centrale, s-a instalat in zona euro, somajul ramane incapatanat la cote ridicate si economia nu are inca forta de a sprinta, presiunile sunt mari ca Banca Centrala Europeana sa extinda masivul program de achizitii de active, adica sa arunce cu si mai multi bani pe piete.

Unii analisti cred ca problema nu este daca banca centrala a zonei euro va face aceasta, ci cand. BCE isi poate majora achizitiile lunare de obligatiuni sau isi poate prelungi programul de quantitative easing, iar aceasta nu poate insemna decat un lucru: in Europa dobanzile nu vor creste in viitorul apropiat. Despre ce va face in continuare cu programul sau de un miliard de euro de achizitii de obligatiuni, lansat in martie, BCE ar putea da indicii chiar la sedinta de politica monetara de joi.

Austriacul Ewald Nowotny, membru al boardului BCE, a spus zilele trecute ca este o nevoie ?chiar evidenta? de mai mult stimul pentru economia zonei euro. Acestea sunt primele comentarii din partea unui oficial de rang inalt al bancii care sugereaza ca Europa se poate astepta la si mai mult QE, scrie The Telegraph.

Agentia de rating Standard & Poor's prezice ca BCE trebuie sa dubleze sau sa majoreze chiar mai mult pachetul de stimulare in urmatorii doi ani.

O decizie in acest sens ar putea fi anuntata la sedinta de politica monetara a BCE din decembrie, crede Steven Saywell, analist la BNP Paribas. El anticipeaza ca euro se va deprecia fata de dolar.

David Bloom, expert in cercetarea pietei valutare la HSBC, se asteapta ca BCE sa lanseze in urmatoarele luni noi masuri de ajustare cantitativa, dar pune sub semnul indoielii eficienta acestora.

?Nu mai au acea ?big bazooka?. S-a dus. Au folosit-o. A fost o betie de o zi?, a explicat Bloom pentru MarketWatch. 

Vasileios Gkionakis, strateg la UniCredit Research, se asteapta si el ca euro sa se deprecieze, dar crede ca BCE va anunta extinderea QE candva in primele luni ale anului viitor, noteaza CNBC.

Analistul Carsten Brzeski de la ING apreciaza ca, desi macro-climatul economic nu justifica si mai multe achizitii de active, BCE are in fata o ?capcana de comunicare? creata de speculatiile legate de ce va face in continuare.

?In timp ce a face nimic va contrasta cumva cu linia oficiala a actiunilor BCE care arata ca QE a inceput sa lupte cu deflatia, extinderea sau majorarea QE ar putea aduce controverse interne si afecta unitatea din consiliul guvernator?, a spus Brzeski.

Analistii de la RBS anticipeaza ca BCE isi va extinde programul de QE cu sase luni, pana in martie 2017.

?Joi, BCE ar putea decide sa nu modifice politica monetara, insa sa monteze scena pentru extinderea QE inainte de sfarsitul acestui an?, a spus Alberto Gallo, economist la RBS. El a adaugat ca BCE ar putea opta pentru diversificarea achizitiilor de active in sensul ca ar putea cumpara si credite bancare si obligatiuni emise de companii, poate chiar actiuni. Numele care ar putea fi adaugate la programul BCE includ EDF, GDF Suez si Orange din Franta si Deutsche Telekom din Germania. 

In prezent, BCE efectueaza achizitii de 60 de miliarde de euro pe luna. Ieri, pentru a intari ideea pe care insista ca QE functioneaza (ceea ce este contestat de multi observatori) BCE a anuntat ca in al treilea trimestru au continuat sa se imbunatateasca conditiile de creditare in zona euro. Banci au relaxat pentru al saselea trimestru consecutive standardele de creditare pentru companii, iar, in unele cazuri, profitabilitatea bancilor a crescut in ultimele sase luni ca rezultat al programului de QE al BCE.2015-10-21

Autor: