Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Smartphone-ul va deveni cel mai mare dusman al bancilor

miercuri 21 octombrie 2015
Smartphone-ul va deveni cel mai mare dusman al bancilor

Autor: Bogdan Cojocaru 21
Smartphone-ul va deveni cel mai mare dusman al bancilor

Autor: Bogdan Cojocaru 21.10.2015 In Franta, operatorul de telefonie Orange a lansat o adevarata ofensiva pe piata platilor cu dispozitive mobile, iar de anul viitor va deveni si banca, vir­tuala. Acesta este un nou exemplu despre revolutia care este pe cale sa loveasca serviciile financiare.

Cu acest pas, operatorul de tele­fonie va deveni, cel putin in Franta, sim­bolul amenintarilor asupra marilor actori bancari traditionali, scrie Les Echos.

La o prima privire, Orange isi muta pionii in fata cu prudenta. Noul serviciu, Orange Cash, va functiona ca un portofel electronic care poate fi folosit foarte simplu. Oferta permite rein­carcarea unui cont de cativa euro pentru plati modeste efectuate cu telefonul mobil - ideal pentru banii de pranz ai copiilor, pentru plati la cinema fara folosirea cardului bancar. Sunt plati modeste, care deocamdata nu vor zdruncina echilibrul marilor banci.  

Insa initiativa operatorului de telefonie nu este dedcat o etapa a unei strategii mult mai ofensive care poate fi scanteia care va face sa explodeze pla­tile mobile. Compania intentioneaza sa lanseze anul viitor, cu ajutorul unui par­tener, o banca. Aceasta va oferi servicii financiare, mijloace de plata pe credit.

Ce incurajeaza Orange sa demareze aceasta initiativa? Clientii petrec trei ore pe zi pe telefonul mobil. Expe­rientele si preferintele lor sunt stocate acolo. Atunci de ce n-ar include telefonul mobil si servicii bancare? Compania are ceva experienta in acest domeniu - in Africa, unde platile deja se pot face cu telefonul, si in Polonia, unde a lansat deja cu succes o mica banca. Vechiul monopol de stat mizeaza pe 27 de milioane de utilizatori in Franta.

Prin alegerea de a merge mai departe cu un partener, Orange a evitat sa declare razboi mastodontilor bancari traditionali, care dispun de mijloace puternice de contraatac.

Insa pana acum bancile traditionale au refuzat sa colaboreze. O speranta ar fi bancile online precum Boursorama si AXA.

Noul serviciu, dezvoltat in parteneriat cu Visa, utilizeaza tehnologia fara contact ?NFC?, care permite efectuarea unor mici cumparaturi cu ajutorul telefonului. Cash permite, de asemenea, platile online. In acest caz, utilizatorul isi creeaza un card virtual de plata de unica folosinta introducand un cod secret.

Obiectivul Orange este de a-si obisnui clientii sa foloseasca mobilul pentru a-si plati facturile, pentru a face viramente sau pentru a-si administra contul curent. Cu timpul, operatorul telecom poate face manevrele care-i vor reduce dependenta de banci, de a scurt-circuita sistemul bancar.

Planul este ca in cinci ani intrarea pe piata serciciilor bancare sa aduca venituri suplimentare de 400 milioane euro, de doua ori mai mari decat venitul anual al Boursorama, prima banca online franceza.

Companii la fel de puternice, poate chiar mai puternice, cum sunt Apple, Facebook si Twitter, fac pasi in aceeasi directie. Lupta platilor mobile este abia la inceput.2015-10-21

Autor: