Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Cel mai bogat polonez si omul care a vrut sa uneasca PKN Orlen, Mol si OMV a murit, lasand in urma 3,5 mld. dolari

joi 30 iulie 2015
Cel mai bogat polonez si omul care a vrut sa uneasca PKN Orlen, Mol si OMV a murit, lasand in urma 3,5 mld
Cel mai bogat polonez si omul care a vrut sa uneasca PKN Orlen, Mol si OMV a murit, lasand in urma 3,5 mld. dolari

Autor: Maria Tufan 30.07.2015 Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari construita in vremurile tulburi de dupa caderea comunismului, a murit neasteptat la 65 de ani din cauza unei operatii nereusite la inima. Poate cel mai ambitios proiect al sau a fost incercarea de a uni PKN Orlen, Mol si OMV, cele mai mari companii petroliere din Europa Centrala si de Est.

Kulczyk, doctor in drept international, a facut primii pasi in lumea businessului in 1981, cand a pus pe picioare compania comerciala Interkulpol. Cativa ani mai tarziu, omul de afaceri devenea primul distribuitor oficial al Volkswagen din Polonia. In vremea de dupa caderea comunismului, cand Polonia incerca sa-si gaseasca drumul spre o economie de piata vanzand activele statului, imperiul polonezului a inceput sa prinda contur. Averea lui Kulczyk a crescut treptat prin achizitionarea unui pachet de actiuni la SABMiller, unul dintre cei mai mari producatori de bere la nivel mondial (aceste actiuni au fost cel mai valoros activ al sau), iar apoi la o societate de asigurari. Miliardarul a intermediat ceea ce avea sa devina cea mai mare privatizare din tara, vanzarea companiei care detinea monopolul telecomu­ni­catiilor catre France Telecom SA, astazi cunoscuta drept Orange SA, printr-o tranzactie de 4,3 miliarde de dolari.

In ultimul deceniu, Kulczyk a incercat fara succes sa uneasca PKN Orlen din Polonia, MOL din Ungaria si OMV din Austria (in Romania aceasta din urma detine OMV Petrom), cele mai mari companii petroliere din Europa Centrala si de Est. Omul de afaceri s-a mutat la Londra in 2005  dupa ce parlamentul polonez a lansat, in urma publicarii unor informatii confidentiale ale serviciului secret, o ancheta privind afacerile PKN. Documentele mentionau o intalnire a miliardarului cu un fost spion al Kremlinului in care s-ar fi discutat despre vanzarea activelor din industria petroliera. In timpul procesului, Kulczyk a negat orice fel de implicare. Polonia este in prezent dependenta de importul de petrol rusesc.

Mai recent, miliardarul a fost interesat sa cumpere electricitate din Ucraina pentru a o vinde in Uniunea Europeana, dar si sa exporte gaze naturale in tara vecina Rusiei.

In ultima cea mai mare tranzactie pe care a realizat-o cu guvernul polonez, Kulczyk a cumparat pentru suma de 275 mld. dolari participatia care ofera controlul producatorului de soda caustica Ciech, companie care in Romania este prezenta prin Ciech Soda Romania, fosta Uzinele Sodice Govora. Afacerile lui Kulczyk in Romania includ si Serinus Energy, o firma de explorare de petrol si gaze naturale care detine o concesiune in Satu Mare. 2015-07-30

Autor: