Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Borza pune in discutie listarea Hidroelectrica chiar si in insolventa

marŝi 05 mai 2015
Borza pune in discutie listarea Hidroelectrica chiar si in insolventa

Autor: Roxana Pricop 05
Borza pune in discutie listarea Hidroelectrica chiar si in insolventa

Autor: Roxana Pricop 05.05.2015 Conducerea Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, ia in calcul posibilitatea listarii la bursa a companiei chiar si in situatia de insolventa in care se afla de la inceputul anului 2014, potrivit unor surse din piata.

Hidroelectrica a incheiat anul trecut cu cel mai mare profit din istorie, de circa un miliard de lei. Listarea la bursa in procedura de insolventa nu este interzisa de lege. Aceasta pro­punere ar urma sa fie discu­tata cu avocatii, cu consortiul de brokeri care inter­mediaza listarea - Raiffeisen Bank si Morgan Stanley - si supusa analizei ASF si BVB, potrivit acelorasi surse. Daca acestia nu se opun listarii la bursa, atunci Guvernul ar trebui sa isi asume raspunderea politica pentru listare.

Listarea unei companii in insolventa ar fi o premiera pentru piata locala de ca­pital, insa Hidroelectrica s-a ?repus pe picioare? de la prima intrare in insol­venta in 2012. Actuala insolventa a fost cauzata de un proces pierdut in instanta in fata unor traderi de energie care au contestat prima intrare in insol­venta. Hidroelectrica a intrat pentru prima data in insolventa in iunie 2012, printre prin­cipalii factori care au ingenuncheat cel mai mare producator de energie din Romania fiind contractele directe de vanzare a energiei la preturi sub cele din piata, asa-nu­mitele contracte cu ?baietii-destepti?.

Remus Borza, administratorul ju­diciar, este cel care asigura con­ducerea Hidro­electrica alaturi Gabriel Du­mitrascu, fost sef al Directiei de Pri­va­tizare din Ministerul Energiei, in calitate de adminis­trator spe­cial. Administratorul judiciar a anuntat anterior ca statul ar putea strange 500 milioane de euro din vanzarea unui pachet mi­noritar de 15% din actiunile Hi­dro­electrica pe bursa. Statul este actionarul majoritar cu 80% din capital, iar Fondul Pro­prie­tatea detine restul de 20% din capital.

Saptamana trecuta premierul Victor Ponta a declarat la postul de televiziune B1 ca Guvernul intentio­neaza sa listeze in acest an sau cel mai tarziu anul viitor la bursele din Bu­curesti si Londra actiuni ale aero­por­tului international Bu­curesti-Oto­peni, portului Con­stan­ta, Hidro­electrica si Romtelecom.

La ceremonia oficiala derulata la Lon­dra pe 29 aprilie, care a marcat lista­rea secundara a Fondului Proprie­tatea la bursa din Londra, a fost prezent si Remus Borza, administratorul Hidro­electrica. Listarea Hidroelectrica este esti­mata pentru anul viitor. Inca nu se cunosc datele tranzactiei: daca listarea Hidroelectrica se va face doar pe bursa de la Bucuresti sau va copia modelul listarilor Romgaz si Electrica (actiuni si GDR-uri).2015-05-05

Autor: