Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern si international

miercuri 24 decembrie 2014
Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern si international

Ziarul Financiar 24
Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern si international

Ziarul Financiar 24.12.2014

Surpriza anului 2014 a fost alegerea presedintelui Klaus Iohannis, despre care nici nu se stia ca va candida la inceputul anului. Pe plan extern, anexarea Crimeii de catre Rusia si prabusirea pretului la petrol au fost evenimentele cu consecintele cele mai importante.ROMÂNIA
 

Surpriza Iohannis

Cea mai mare surpriza a anului 2014 a fost alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei, desi avusese in primul tur al alegerilor doar 30% din voturi, fata de 40%, cat avea Victor Ponta. Imaginea externa a Romaniei s-a imbunatatit masiv ca urmare a acestei alegeri.
 

Reducerea CAS

Faptul ca guvernul Ponta s-a tinut de cuvant si a redus contributiile de asi­gurari sociale cu 5%  de la 1 octombrie 2014 a reprezentat surpriza anului in materie de fiscalitate. De asemenea, in­cluderea masurii in bugetul pe 2015 este un bun semnal pentru mediul de afaceri.
 

Dobanzile, la minime

Dobanzile bancare la credite au ajuns la minime istorice, de 5-6% la lei. Problema este insa ca bancile straine isi reduc deliberat expunerile fata de firmele romanesti mari, dupa ce multe dintre acestea au intrat in tavalugul acuzatiilor. Inflatia anuala este, la randul sau, la minim istoric de 1,4%.


Lansarea Telekom

Gigantul german Deutsche Telekom a facut in septembrie un pariu urias pe Romania, odata cu trecerea Cosmote si Romtelecom la ?T?, cel mai mare rebranding din istoria telecomului local, cu un buget de 15 mil. euro. Cele doua companii, cu afaceri anuale de 1 mld. euro, si-au integrat si operatiunile.
 

Listarea Electrica

Listarea Electrica in iunie 2014 a pro­pulsat bursa in randul pietelor de capital atractive in Europa, BET-ul crescand cu 6%. Electrica a strans prin listarea a 51% din actiuni suma de 1,9 mld. lei. Capitalizarea bursiera este astazi de 3,9 mld. lei. Compania a avut in 2013 veni­turi de 5 mld. lei si profit de 300 mil. lei.


Decese si arestari

A fost un an soc pentru mediul de business: Dinu Patriciu a murit, iar daca traia, ar fi fost arestat. Au mai disparut Ilie Vonica (Polisano), Culita Tarata (TCE 3 Brazi) sau  Mateo Cassiani (Enel). Printre oamenii de afaceri ares­tati anul acesta s-au aflat George Copos (Ana Holding), Irina Socol (Siveco), Dan Besciu (Euro Construct Trading), Dragos Bilteanu (SIF 1), Theodor Berna (Tehnologica Radion) sau Dan Voiculescu (Intact).
 

Anul Papalekas in imobiliare

Grecul Ioannis Papalekas a convins in acest an grupurile Vodafone si Telekom sa ii devina chiriasi in birourile pe care le va dezvolta in Bucuresti, a cumparat alte cladiri de la Bog?Art (Raul Doicescu), Skanska si Nusco si construieste la Timisoara o fabrica noua pentru germanii de la Continental.
 

Piata auto revine pe plus

Vanzarile de autovehicule au revenit in 2014 pe crestere dupa sase ani consecutivi de scaderi, in care piata auto a pierdut mai bine de 80% din volum. In acest an vanzarile vor urca cu 24%, la peste 100.000 de autovehicule, fata de 82.000 in 2013, fiind primul an dupa 2012 in care piata revine peste pragul de 100.000 de unitati.
 

Raman mai putine banci

Consolidarea sistemului bancar a accelerat anul acesta, cele mai im­portante doua tranzactii fiind preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania si achizitia Millennium de catre OTP. Anul acesta au fost finalizate si achizitia Nextebank de catre Axxess Capital, precum preluarea portofoliului de clienti corporate ai RBS de catre UniCredit.
 

Proiectul Romania 5%

ZF a lansat in aceasta toamna proiectul ?Romania 5% cres­tere economica?, prin care mobilizeaza clasa de bu­siness autohtona - antre­prenori si com­pa­nii private - pentru a crea o plat­forma de re­lansare eco­no­mica a Romaniei. In ultimele luni, in paginile ZF au fost pre­zen­tate so­lu­tiile pro­puse de oame­nii de afa­ceri pentru ca Ro­man­ia sa aiba o cres­tere medie de 5% pe an.

 

 

INTERNATIONAL


Revolutia din Kiev

Daca anul a inceput cu revolutia ucraineana, el se incheie cu un Razboi Rece mai soft in care SUA si Uniunea Europeana incearca sa forteze prin presiuni eco­nomice si politice Moscova sa-si stopeze actiunuile prin care des­tabilizeaza Ucraina, una dintre cele mai populate tari din Europa.
 

Petrolul ca arma

Pretul petrolului s-au pra­busit cu peste 45% de la maximele atinse in iunie pentru ca SUA si cartelul tarilor expor­tatoare de titei OPEC supra­satureaza o piata slabita de cri­za eco­nomica mondiala. Preturile mici lovesc direct bugetul Rusiei si companiile americane producatoare de petrol.
 

Moldova, spre UE

Republica Moldova, una dintre cele mai sarace economii europene, a parafat in vara acestui an, in pofida avertismentelor Moscovei, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, ceea ce deschide practic piata comunitara acestei tari si reprezinta un prim pas spre integrarea eu­ropeana.
 

ISIS, armata terorii

Din cenusa sangerosului razboi civil din Siria s-a nascut miscarea terorista Statul Islamic din Irak si Levant (ISIS), al carei scop este impunerea legii islamice in intreaga lume si crearea unui stat al islamismului radical in Orientul Mijlociu. In lupta cu miscarea terorista ISIS au intrat traditionalele forte aliate occiden­tale, Iranul si kurzii.
 

Uniunea Bancara

Banca Centrala Europeana a devenit din toamna supra­veghetorul unic direct al celor mai mari 120 de banci din zona euro si primul pilon pe care se va sprijini Uniunea Bancara europeana, solutia gasita de liderii europeni pentru a rupe cercul vicios dintre banci si state.
 

Gheata si fotbal de miliarde

Anul 2014 a adus cele mai scumpe Jocuri Olim­pice de Iarna din istorie, or­ga­ni­zate sub atenta su­pra­ve­ghe­re a pre­se­din­telui rus Vla­di­mir Putin in sta­tiunea cu climat subtropical Soci, si cel mai scump Cam­pionat Mondial de Fotbal, jucat pe sta­dioanele braziliene.
 

Dolarul, plus 11%

Dupa ani de printare de bani pentru achizitii de active, Rezerva Federala a SUA a oprit in toamna colosalul program prin care si-a energizat economia. Simpla sugestie a unei astfel de actiuni a adus la inceputul anului haos pe pietele emergente. Dolarul s-a apreciat cu 11% fata de euro de la inceputul anului.
 

Anularea South Stream

Rusia a decis sa opreasca constructia South Stream, un gazoduct cu scopul de arma politica in conflictul cu Ucraina si de unealta pentru men­tinerea dependentei Europei de ga­zele naturale rusesti. La un deceniu de la lan­sarea proiectului Nabucco si la un an de la esecul acestuia, Europa inca mai cauta alternativa la gazul rusesc.


 

Facebook a ajuns la Cluj

Actiunile companiei au avansat cu 50% in acest an, pe fondul exploziei veniturilor din publicitate de pe mobile. Facebook are din acest an softisti la Cluj dupa ce a cumparat cu 500 mil. $ platforma de publicitate video online LiveRail, fondata de niste romani.
 

Extremismul politic

Alegerile europarlamentare din mai au demonstrat, prin victoriile par­tidelor extremiste in tari precum Franta si Marea Britanie, ca popu­latia s-a saturat de austeritate. Anul 2014 a adus si o noua echipa pentru Comisia Europeana, in care Ro­mania are portofoliul dezvoltarii regionale.2014-12-24

Autor: