Consumator Online

Stire tematica: Telefoane

ziarulfinanciar : RCS&RDS: ANCOM sa reduca tarifele de interconectare. Facturile telecom vor fi mai mici cu 150 mil. euro iar competitia va creste

marşi 08 octombrie 2013
RCS&RDS: ANCOM sa reduca tarifele de interconectare
RCS&RDS: ANCOM sa reduca tarifele de interconectare. Facturile telecom vor fi mai mici cu 150 mil. euro iar competitia va creste

Autor: Adrian Seceleanu 07.10.2013

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) trebuie sa nu renunte la planul de a reduce cu peste 70% de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobila, pentru ca decizia va stimula competitia, iar facturile telecom achitate de romani vor scadea cu 150 mil. euro pe an, sustin oficialii companiei romanesti RCS&RDS in replica la afirmatiile facute saptamana trecuta de reprezentanti ai Orange, Vodafone si Cosmote ? liderii pietei locale de comunicatii mobile.

?In orice mediu concurential normal, tarifele pe piata de gros trebuie sa fie mai mici fata de tarifele practicate pe piata de retail si nu invers, asa cum se intampla in acest moment pe piata de telefonie mobila, sub protectia unor reglementari ale autoritatilor nationale. Nu in ultimul rand, mai dorim sa precizam ca tarifele de terminare ridicate, stabilite in mod arbitrar, fara sa fie bazate pe costuri, creeaza probleme competitionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurentei a deschis inca din luna februarie 2011 o investigatie pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in reteaua individuala operata de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania?, potrivit oficialilor RCS&RDS.

Planul ANCOM nu tine cont de realitatile de pe piata si va avea ca efect doar o reducere a capacitatii companiilor de a investi in retele de voce si internet mobil de ultima generatie, au  declarat saptamana trecuta in cadrul unei conferinte, directorii generali ai Cosmote, Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata. Statul va pierde anual taxe de 13 mil. euro, iar operatorii de telefonie mobila vor pierde venituri de 206 mil. euro in cazul in care ANCOM nu isi va schimba planul de a reduce de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare ale operatorilor de la 3,07 eurocenti pe minut la 0,86 eurocenti / minut, potrivit unui studiu realizat de KPMG la solicitarea Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), o organizatie care grupeaza Cosmote, Orange si Vodafone - cele mai mari companii locale de comunicatii mobile.

Argumentele celor trei mari jucatori de pe piata de telefonie mobila nu sunt valide, afirma insa reprezentantii RCS&RDS - companie care are cea mai mica baza de clienti de telefonie mobila si astfel are cel mai probabil si cele mai mici venituri din interconectare, avand astfel cel mai putin de pierdut de pe urma deciziei ANCOM. Grosul veniturilor RCS&RDS vine din serviciile TV - unde compania are peste trei milioane de clienti, de peste doua ori mai mult decat cel mai apropiat competitor, si din internet fix, unde are peste putin 1,2 milioane de clienti, fiind lider de piata.

In aceste conditii, oficialii companiei afirma ca ANCOM are motive solide sa nu renunte la planul de a reduce tarifele de interconectare din luna ianuarie 2014. ?RCS & RDS doreste sa informeze publicul larg ca reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile (la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania), este rezultatul implementarii unei Recomandari a Uniunii Europene in beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali. Astfel, consumatorii vor putea accesa oferte competitive si corecte pentru apelurile catre alte retele mobile. Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depasi 150 de milioane de Euro anual (numai prin efectul direct, fara a cuantifica cresterea competitiei pe piata), in urma adoptarii masurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de catre ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, tinand cont si de faptul ca fiecare operator are un monopol natural pe propria piata de terminare.?

ANCOM este, de altfel, in intarziere fata de alte tari membre ale UE, au adaugat oficialii RCS&RDS. ?Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja in Europa in expunerea de motive la decizia propusa de ANCOM, demonstreaza ca Romania nu a respectat nici termenul limita (31 decembrie 2012) din Recomandarile Europene si nici termenul stabilit prin propriul plan de actiuni, intarziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale. Mentionam ca in mai multe state Europene sunt aplicabile deja urmatoarele tarife de interconectare: Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013 si de 0,80 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013 si ajungand la 0,67 pence/minut incepand cu aprilie 2014. Credem ca este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele. In acelasi timp, marile grupuri de firme din domeniul comunicatiilor electronice, care opereaza in Romania, sunt prezente si pe una sau mai multe din aceste piete pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementarilor europene, piete in care puterea de cumparare a consumatorilor este mai mare decat a romanilor?.

 2013-10-08

Autor: