News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Creditele de consum in lei au pastrat cadenta de crestere de 300 de mil. lei in noiembrie. Stocul creditelor de consum a avansat pana la 36,3 miliarde de lei

vineri 06 ianuarie 2017
Autor: Anelis Baciu 06
.01.2017 Bancile locale au vandut in lu­na noiembrie a anului trecut credi­te de consum si pentru alte scopuri in lei in valoare de circa 300 mil. lei, nivel similar cu luna pre­cedenta, urcand stocul finantarilor pe acest segment la aproape 36,3 mld. lei, echi­va­lentul a 8,1 mld. euro, potrivit datelor BNR. Fata de luna noiembrie din 2015, stocul creditelor de consum a urcat cu aproa­pe 10%. Este posibil ca vanzarile de credite de con­sum sa fi accelerat in ultima lu­na a lui 2016, decembrie fiind de regula cea mai bu­na luna pentru finantarile des­tinate achizitiei de bu­nuri de folosinta inde­lun­ga­ta si pentru cardurile de credit.

Tot mai multi romani au trecut pragul sucursalelor anul tre­cut pentru a-si lua un credit de con­sum, indemnati de dobanzile reduse, de docu­mentatia simplificata si timpii rapizi de apro­bare. La accelerarea finantarilor pentru con­sum au contat si promovarea efectuata de ban­cheri a acestui tip de impru­mut, dar si re­venirea increderii populatiei in economie si cres­terea veniturilor. Bancherii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia creditului de con­sum si in perioada urmatoare si se asteapta ca cererea sa se mentina.

Dobanda anuala efectiva medie (DAE) care include toate comisioanele percepute de ban­ca ajungea la finalul lunii noiembrie la 10% in cazul creditelor de consum, potrivit sta­tisticilor agregate de Banca Nationala. Avand in vedere ca indicele Robor la trei luni, in functie de care se cal­cu­leaza dobanda cre­ditelor in lei, ajunge in prezent la 0,86 puncte pro­centuale pe an, inseamna ca marja bancilor ajunge in medie la 9 puncte procentuale. Ban­che­rii si-au permis sa tina marjele sus pentru ca indicatorul Robor s-a tot restrans anul trecut, insa reluarea cres­terii acestuia estima­ta pentru acest an ar putea determina bancile sa taie din marje pentru a ramane competitivi.


Autor: