News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Creditele pentru consum in lei cresc in continuare si se apropie de 35 miliarde lei. Ritmul insa s-a diminuat

marşi 30 august 2016
Autor: Alexandru Zarnoeanu 29
.08.2016

Soldul creditelor de consum in lei acordate de banci populatiei a atins la sfarsitul lunii iulie un nou maxim de 34,8 miliarde lei, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Avansul creditarii vine pe fondul dobanzilor scazute la credite si al performantelor economice care au dus la o crestere a veniturilor consumatorilor si la o incredere sporita in economie. 

Doar in luna iulie bancile au acordat credite noi de consum in valoare de 300 milioane lei, sub nivelul din luna iunie de 500 milioane lei, ceea ce indica o posibila temperare a cresterii rapide a finantarilor, care la inceputul anului 2015 erau de doar 29,4 miliarde lei.

Analistul economic Dragos Cabat este de parere ca finantarile acordate de banci pentru consum vor continua sa creasca dar nu cu acelasi ritm.

O alta explicatie din spatele cresterii solide a creditarii pentru consum este si reorientarea bancilor spre acest segment odata cu evolutia slaba a creditelor ipotecare, din cauza lipsei de fonduri pentru programul ?Prima casa? si a legii darii in plata, pentru a isi creste veniturile.


Autor: