News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Consumul, mana cereasca pentru comercianti, batai de cap pentru macroeconomisti

vineri 04 martie 2016
Autor: Iulian Anghel 04
.03.2016 Majorarea consumului este o veste buna pentru comercianti, dar una ingrijoratoare pentru macroeconomisti. Pentru ca intoarce economia la vremea deficitelor majore.

Deficitul comercial si, odata cu el, deficitul de cont curent au scazut in mod semnificativ in ultimii ani, pe masura ce dezechilibrele macroeconomice s-au redus.

In 2014 deficitul de cont curent s-a redus pana la 0,4% din PIB, in principal ca urmare a reducerii deficitului comercial pana la 0,3% din PIB. La reducerea deficitului comercial au contribuit rezultatele bune ale exporturilor (cu un excedent substantial pe exportul de servicii), dar si diminuarea importurilor, in special a importurilor de gaze si de produse petroliere.

Doar ca aceste importuri s-au redus nu ca urmare a majorarii ofertei interne, ci a reducerii cererii in urma inchiderii unor capacitati indistriale. Temerea economistilor este ca majorarea puternica a cererii interne consemnata in statistici poate antrena un defict de oferta avand ca efect majorarea importurilor si revenirea dezechilibrelor din anii premergatori crizei economice.


Autor: