News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Vanzarile de credite noi in lei pentru consum, la cel mai ridicat nivel de dupa criza

joi 12 noiembrie 2015
Autor: Liviu Popescu 12
.11.2015

Bancile au acordat in primele noua luni din acest an credite in lei pentru consum in valoare de 11 mi­liarde de lei (echivalentul a 2,5 mi­liarde de euro), cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani incoace. Compa­rativ cu nivelul atins in perioada ianuarie-septembrie 2014, vanzarile de credite in lei de consum sunt mai mari cu 3 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

?Cresterea increderii consuma­to­rilor in economie pe fondul avan­sului venitului disponibil a revigorat apetitul pentru achizitii de bunuri de folosinta indelungata si a impul­sio­nat cererea pentru credite de con­sum. Ratele de dobanda la minime istorice pentru leu, precum si perspectivele de a ramane la niveluri similare pentru inca cel putin un an, ar trebui sa mentina con­ditiile fa­vo­rabile pentru credi­tare in perioada urmatoare?, a expli­cat Ciprian Das­calu, economistul-sef al ING Bank.

In luna septembrie, vanzarile de credite noi in lei pentru consum s-au ridicat la 1,1 miliarde de lei, fata de un nivel de 1,3 miliarde de lei in luna prece­denta.

Costul mediu de finantare pe acest segment a fost in luna octom­brie de 10,9%, in urcare cu aproape un punct procentual fata de dobanda anuala efectiva medie din luna august.

Imprumuturile acordate pentru achizitia de locuinte in primele noua luni din acest an au cumulat 7 mi­liarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 3 mi­liarde de lei mai mult fata de pe­rioada corespun­zatoare a anului trecut.


Autor: