News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Bitcoin, un activ care poate aduce imbogatire rapida, dar si faliment

luni 09 noiembrie 2015
Autor: Bogdan Cojocaru 09
.11.2015 Saltul urias al bitcoinului la 1.000 de dolari pentru o unitate la sfarsitul anului 2013 s-a terminat cu dezastru pentru investitori.

Insa in ultimele luni capricioasa criptomoneda, poate cea mai populara din lume, a devenit din nou atractiva pentru investitori. Mai nou, sunt interesate si autoritatile americane. Turbulentele de pe pietele emergente s-ar putea sa aiba un rol in aceasta schimbare.

Valoarea monedei virtuale a crescut cu peste 60% din august, iar ?expertii? care au observat de la inceput comportamentul monedei spun ca acestea ar putea sa fie semnele unei reveniri in forta, scrie Jonathan Marino de la Business Insider. In prezent, bitcoinul se tran­zac­tioneaza in jurul valorii de 380 de dolari pe unitate. 

Ultima data cand criptomoneda a sarit nebuneste a fost intre septembrie 2013 si inceputul anului trecut, de la sub 200 de dolari pe unitate la peste 1.100 de dolari pe unitate. Moneda digitala castiga ?adepti? atat pe piata de consum, ca activ tranzactionabil, cat si printre autoritati de reglementare.

Crucea Rosie din SUA primeste donatii in bitcoin. Sunt magazine, online si fizice, care-si vand produsele in aceasta moneda, inclusiv in Romania. In SUA, Microsoft si Dell accepta plati in bitcoin. PayPal a integrat moneda in ofertele sale.

Firma de cercetare a pietei Wedbush se asteapta ca moneda sa creasca la 600 de dolari pe unitate deoarece este folosita din ce in ce mai mult. Pe masura ce tot mai multi oamenii au inceput sa foloseasca bitcoin, si retailerii au inceput sa fie interesati de acesta. Legislatie pentru Bitcoin este pregatita in mai multe state din SUA. In octombrie, un consortiu de statup-uri a anuntat formarea Blockchain Alliance, un parteneriat intre companii de bitcoin si agentii americane si din alte tari printre care Departamentul de Justitie american, FBI si Commodity Futures Trading Commission. Luna trecuta, Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca tranzactiile in bitcoin vor fi exceptate de la impunerea unei taxe pe consum, ceea c ear putea incuraja si mai mult folosirea acestei monede.

Acum, investitori mari sunt interesati in startup-uri care au legaturi cu bitcoin. Investitiile in aceste afaceri depasesc un miliarde de dolari. Printre finantatori se numara banci de investitii de pe Wall Street, New York Stock Exchange si NASDAQ si companii de carduri de plata precum Visa, MasterCard si Capital One. Sprijinul lor face ca moneda sa fie mai bine vizibila.

Unul din motivele revenirii recente a bitcoinului este chiar acest interes din partea supergreilor lumii financiare, dupa cum scrie USA Today. Un alt motiv ar putea fi faprul ca in China, unde tranzactiile valuare sunt limitate, oamenii cauta modalitati noi de a-si muta o parte din bani, mai ales acum cand bursele chinezesti au demonstrat cat sunt de instabile.

ARK Investment Management, care administreaza primul vehicul de investitii de tipul exchange-traded fund cu expunere la bitcoin, si-a dublat banii de cand a inceput sa parieze, in septembrie. De atunci pana acum volatilitatea monetara in economiile emergente a atins maximul ultimilor trei ani, noteaza Bloomberg.  Pentru acesti traderi, cryptomoneda este un activ in care merita investit.

La inceput criza politica si bancara din Grecia, apoi devalorizarile monedei Chinei si asteptarile ca in SUA sa fie majorate dobanzile de politica monetara au exacerbat volatilitatea preturilor si au provocat un exod al capitalului de pe pietele emergente. Aceste volatilitati au ajutat bitcoin-ul, o moneda digitala care nu depinde de actiunile vreunei banci centrale sau de evolutia vreunei economii, sa capete statutul de activ-adapost.

Insa pana cand lumea bitcoin va ajunge sa fie reglementata, moneda virtuala va fi expusa volatilitatii si activitatii persoanelor de rea credinta.


Autor: