News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : UE vrea sa adopte o lege care va ingreuna colectarea datelor personale de catre banci

luni 31 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Legea care urmeaza sa fie adoptata de oficialii europeni si, care include „dreptul de a fi uitat”, in virtutea caruia compania Google a fost obligata sa stearga rezultatele privitoare la anumite persoane din motorul de cautare, ar face mai dificila detectarea fraudelor bancare si ar putea aduce  prejudicii serviciilor online, scrie Financial Times

Noile reguli ar putea aduce si amenzi mari pentru cei care le incalca, de pana la 5% din cifra de afaceri la nivel mondial


.

Peter Gooch, expert in cadrul companiei Deloitte, spune ca exista o preocupare foarte mare pentru ceea ce ar insemna punerea in practica a acestei masuri. „O multime de afaceri vor depinde de ceea ce se va adopta, iar o amenda de 2-5% din cifra de afaceri de la nivel mondial este ceva infricosator”, a spus Peter Gooch.

Parlamentul European si guvernele din tarile europene au convenit in iunie ca masura, redenumita „dreptul de a fi sters”, sa fie adoptata . Pe de alta parte, grupurile de consumatori spun ca ingrijorarea fata de aceasta noua regula este exagerata si ca va forta,de fapt, companiile sa se comporte responsabil in demersul lor de a colecta si utiliza datele clientilor.

Organizatia Europeana a Consumatorilor arata ca bancile ar trebui sa fie transparente si sa-si infraneze apetitul pentru colectarea de date personale, cu exceptia situatiilor in care interesul este legitim pentru interese interne.

Pe de alta parte, bancherii spun ca una din principalele lor ingrijorari este obtinerea consimtamantului clientilor pentru utilizarea datelor personale pentru scopuri benefice pentru banca, o schimbare de statut unde creditorilor le este permis sa aplice testul „echilibrul de interes” pentru consumatori despre modul cum sunt folosite datele lor personale.

In prezent, daca beneficiul bancii din folosirea datelor persoanle – precum frauda sau pierderile- este mai mare decat raul produs consumatorului, atunci banca  poate folosi datele. Acest test ar putea sa nu mai fie pastrat in viitoarea lege.

Citeste si Un barbat a devenit milionar dupa ce a studiat vietile a 1.200 de oameni foarte bogati. A descoperit ca toti au un LUCRU in comun
Autor: