News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Efectele NEGATIVE ale unuia dintre cele mai populare medicamente din lume, musamalizate de gigantii industriei

vineri 28 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Recent, JAMA Internal Medicine a publicat un urias studiu-retrospectiva care a fost realizat pe aproape un milion de persoane


. Aproape jumatate de milion dintre participantii care luau statine au fost comparati cu o populatie echivalenta care nu lua acest medicament. Cercetatorii au monitorizat alte 26.000 de persoane care luau medicamente ce contribuie la o scadere a concentratiei de lipide din organism si care nu fac parte din clasa statinelor. Autorii studiului au observat o asociere puternica intre prima expunere la statine si pierderile acute de memorie, diagnosticate in primele 30 de zile dupa expunere. Cazurile de pierdere de memorie au fost de 4,4 ori mai numeroase in comparatie cu voluntarii din grupul care nu luau statine. Cu alte cuvinte, potrivit autorilor studiului, statinele au dus la o crestere cu 440% a pierderilor de memorie.

Medicamentul de scadere a concentratiei de grasimi din organism si care nu face parte din clasa statinelor a determinat la randul sau o crestere a cazurilor de pierdere de memorie de 3,6 ori in comparatie cu persoanele care nu luau medicamente de scadere a concentratiei de lipide. Atat statinele, cat si medicamentul non-statinic au generat pierderi acute de memorie, in grade comparabile. Acestea au fost dovezile prezentate in studiul din JAMA Internal Medicine, care nu a inclus insa persoane diagonosticate cu dementa, Alzheimer, tumori cerebrale si infectii cerebrale. Acele procente au fost obtinute dupa ce autorii studiului au eliminat influenta avuta de alti factori de risc, precum diabet, hipertensiune, accident vascular cerebral, hipercolesterolemie, consum abuziv de alcool.

Concluziile acelui studiu sunt remarcabile, se afirma in articolul publicat pe site-ul thewire.in. "Atat statinele, cat si medicamentele non-statinice de scadere a lipidelor au prezentat o asociere puternica cu pierderile acute de memorie, in comparatie cu persoanele care nu iau astfel de medicamente, dar nu si atunci cand voluntarii din cele doua grupuri au fost comparati intre ei. De aceea, fie toate medicamentele care scad concentratia de lipide cauzeaza pierderi de memorie, indiferent de clasa de medicamente, fie aceasta asociere este mai degraba rezultatul unei metode deficitare de detectie decat o asociere cauzala".

Insa ce face prestigiosul cotidian The New York Times? A publicat pe 11 iunie 2015 un articol pe baza acestui studiu cu titlul "Statins May Not Affect Memory, Study Suggests" (Statinele ar putea sa nu efecteze memoria, sugereaza un studiu"). Articolul din The New York Times se incheie cu un citat din principalul autor al studiului, care ar fi spus: "Insa chestiunea memoriei deficitare este o non-problema". Jurnalistii de la The Wire spun ca nu se asteptau sa asiste la o astfel de interpretare din partea unei publicatii precum The New York Times.

La randul ei, revista TIME a publicat un articol inspirat din acelasi studiu si a preferat sa il publice cu titlul urmator: "Memory Loss Not Caused By Cholesterol Drugs After All" ("In definitiv, piederile de memorie nu sunt cauzate de medicamentele impotriva colesterolului"). Potrivit jurnalistilor de la The Wire, autorii articolului din revista TIME s-au chinuit ingrozitor de mult sa explice ca, in ciuda unei compromiteri substantiale a memoriei de catre statine, acest lucru s-ar putea datora faptului ca persoanele care iau statine sunt mai sensibile in ceea ce priveste tulburarile de memorie si sunt mai dispuse sa le raporteze medicilor de familie.

"Mass-media occidentala refuza pur si simplu sa divulge adevarul ca statinele pot sa afecteze memoria pe scara larga. Titlurile din presa occidentala induc in eroare cu multa nerusinare, iar concluziile formulate de corespondentii lor sunt neadevaruri istet formulate. Acum se incearca acreditarea ideii ca statinele sunt mai sigure decat o gura de aer proaspat si pur, cand, de fapt, nimic nu poate fi mai departe de adevar. Statinele pot sa provoace in mod sigur dureri musculare, cataracta, tulburari de memorie, tulburari de perceptie, dar si diabet, in ciuda dezmintirilor repetate si stridente ale industriei farmaceutice. Atorvastatin a fost medicamentul din clasa statinelor cel mai bine vandut timp de multi ani, aducand miliarde de dolari producatorilor sai. Pfizer a castigat aproape 10 miliarde de dolari, an dupa an, doar din comercializarea medicamentului Lipitor", se afirma in articolul din The Wire.

In anul 2002, profiturile combinate ale celor 10 companii farmaceutice incluse in topul Forbes 500 au fost mai mari decat profiturile combinate ale tuturor celorlalte 490 de companii impreuna (35,9 miliarde de dolari versus 33,7 miliarde de dolari). In plus, cel mai important domeniu din bugetul acestor companii a fost cel destinat pentru "marketing si administrare". Totodata, veniturile mondiale combinate ale celor 10 companii farmaceutice au fost de 217 miliarde de dolari, din care 14% au fost cheltuite pe activitati de "cercetare si dezvoltare" (aproximativ 31 miliarde de dolari).

In mod surprinzator, 31% din venituri (67 miliarde de dolari) au fost cheltuite pe activitati de "marketing si administrare".

Statinele ar putea sa nu fie cel mai bun tratament ca prima masura de preventie, deoarece, asa cum au evidentiat o serie de studii, beneficiile lor clinice sunt in cel mai bun caz marginale si ele genereaza efecte adverse. Diabetologia a publicat un studiu realizat in Finlanda, in martie 2015, potrivit caruia statinele cresc riscul de diabet de tipul 2 cu pana la 46%, dupa eliminarea din calcul a celorlalti factori de risc. Riscul de diabet depinde de marimea si frecventa dozelor, iar autorii studiului au recomandat prescrierea de doze mici de statine pentru persoanele cu cel mai mare risc, precum persoanele obeze si cele care au in familie rude cu diabet.

Autorul articolului din The Wire, cardiologul Deepak Natarajan din New Delhi, si-a incheiat prezentarea cu un citat din Peter Goetzsche, autorul cartii "Deadly Medicines and Organized Crime: How big Pharma has corrupted healthcare" ("Medicamente mortale si crima organizata: Cum au corupt marile companii farmaceutice sistemele nationale de sanatate"), fost vicepresedinte al grupului farmaceutic Pfizer: "E inspaimantator cat de multe similaritati exista intre aceasta industrie si gruparile mafiote. Gruparile mafiote mituiesc politicieni si alte categorii de persoane, iar industria farmaceutica face exact acelasi lucru".

Administratia pentru alimente si medicamente din Statele Unite (FDA) a inclus deja diabetul si pierderile de memorie in sectiunea "reactii adverse" din prospectele tuturor medicamentelor din categoria statinelor. Statinele au ocupat locul al treilea in topul celor mai bine vandute medicamente din Statele Unite in 2010 si au generat venituri de 18,8 miliarde de dolari.

Potrivit The Wire, statinele ar trebui sa fie prescrise pacientilor care au suferit deja un incident cardiovascular, insa medicii ar trebui sa recomande o serie de schimbari foarte simple care tin de stilul de viata, ca principala masura de prevenire a bolilor cardiovasculare in cazul persoanelor de varsta mijlocie cu o stare de sanatate buna. Aceste schimbari ale stilului de viata includ renuntarea la fumat, o dieta sensibila, o greutate corporala potrivita si practicarea unor exercitii fizice timp de 10-15 minute - jogging sau yoga - in fiecare zi.

Citeste si Situatie disperata intr-o tara din America de Sud: din cauza lipsei de medicamente, oamenii iau pilule pentru animale Citeste si Eminem a vorbit in premiera despre dependenta de medicamente care era sa-l omoare. "Mi-au facut o gaura in stomac" Citeste si Mafia medicamentelor. ANAF: Producatorii de medicamente aveau facturi emise in baza unor acte fictive
Autor: