News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Cum a apus Astra Asigurari si ce lectii pot invata ceilalti asiguratori

vineri 28 august 2015
Autor: Anelis Baciu 28
.08.2015

Trei cauze principale au dus la falimentul Astra Asi­gu­rari: managementul defectuos al activitatii companiei, servirea anumitor interese personale sau de grup prin utilizarea activelor, precum si raportarea distorsionata atat a performantei financiare, cat si a indicatorilor de pruden­tia­litate, avand ca efect crearea aparentei de conformitate cu regulile in vigoare, aceastea sunt concluzile la care a ajuns Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pe baza analizei raportului administratorului special, KPMG.

Iulius Bucsa, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Ada­mescu, proprietarul Astra, Radu Mustatea, italianul Gugli­el­mo Frinzi si Karla Marinescu sunt manageri care se gasesc pe lista celor care au condus afacerile Astra Asigu­rari in ultimii 13 ani, adica dupa privatizare, si de ale caror decizii au depins suisurile si coborasurile asiguratorului.

Practic, o parte din vina pentru cel mai mare faliment din asigurari le apartine si lor, daca ne ghidam dupa expunerea de motive a ASF. La deciziile celor cinci s-au adau­gat indicatiile lui Dan Adamescu, care superviza totul din functia de presedinte al Consiliului de Adminis­tratie.

Decizia ferma de ieri a ASF a reprezentat o lovitura puternica de imagine asupra pietei locale de asigurari si a zguduit si mai mult credibilitatea si increderea asiguratilor, si asa redusa, considera specialistii din piata.


Autor: