News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : La cate cozi trebuie sa stai daca NU ai primit cardul de sanatate. "Daca medicul de familie iti spune sa te arunci in cap, te arunci? Stati frumos acasa”

vineri 28 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

De la 1 septembrie persoanele care au cardul emis, iar Posta a confirmat la CNAS ca l-a dus acasa asiguratilor, sau ca l-a returnat Casei, trebuie sa se adreseze casei de sanatate unde sunt asigurati si sa mearga sa ceara cardul pentru ca doar asa vor primi servicii medicale care nu sunt de urgenta


. Avertismentul a fost facut de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Coada de la informatii despre carduri „pierdute, renuntate si schimbare de nume”, coada de la xerox si formulare, coada de la „biroul de validari, deblocari, note de constatare si carduri defecte”, coada de la duplicate si, in fine, coada de la casierie. Este tabloul, pe scurt, care te intampina la sediul CASMB din cartierul Floreasca.

Cei care vin aici trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare. 

La parter, pe perete functioneaza afisajul cu numerele de ordine si vocea care anunta sacadat: Numarul C 128 la ghiseul 3. De pe bonul de ordine de la "aparat" afli ca "persoane inaintea dvs: 33" Pe jumatate din ecran ruleaza, in continuare, videoclipuri amuzante cu pisici.

Fata de situatia de acum opt luni, cand gandul a realizat un incognito la CASMB, acum cozile pentru cardul national de sanatate sunt impartite intre parter si etajul 1. 

Cum intri in sediul de Gheorghe Titeica esti indrumat catre etajul 1 de unul din cei doi bodyguarzi care pazesc o usa pe care scrie registratura si unde stau ciopor cateva zeci de persoane asteptand sa le vina randul. “Pentru informatii despre cardul de sanatate, la etajul 1”, ne spune cat poate de amabil unul dintre cei doi.

La etaj dai de coada de la informatii. Pe geamul ghiseului, un anunt: „Pierdute, renuntate si schimbare de nume”.

Un angajat ce pare ca supervizeaza tot ii sfatuieste pe cei ce ajung aici sa stea la coada, indiferent de problema pe care o reclama.

“Eu de ce sa stau la coada aici? Aici scrie “pierdute, renuntate si schimbare de nume”. Matusa mea de 90 de ani nu a primit cardul. Noi toti ceilalti am primit. La inceputul lui iunie am fost aici, mi s-a spus ca intr-o luna se rezolva. Dar nu am primit nici un sms”, isi arata indignarea o femeie trecuta de prima tinerete.

La cativa metri mai incolo, alta discutie.

“Fetei mele, care are 18 ani, nu i-a venit cardul de sanatate. Noua la toti ne-a venit acasa demult. Tinerii sunt scosi din sistem la 18 ani. Si colegii ei, care au 19 ani, nici ei nu au primit cardul”, se lamenteaza o mama.

La o usa pe care scrie “biroul de validari, deblocari, note de constatare si carduri defecte” o alta persoana vrea sa ajute cu o informatie: “Pentru cele blocate este aici (biroul n.n.). Inauntru e doar o persoana. Astept de 10 minute sa iasa”.

“Eu am venit si la prima ora, azi dimineata. Bodyguardul mi-a zis sa vin mai spre pranz ca nu mai e nimeni. Si uite ce cozi sunt si acum”, spune o alta.

Dupa ce a stat vreo 30 de minute la "Informatii", un barbat imbracat intr-o bluza precum uniformele de camuflaj pufneste, dupa ce functionarul de la ghiseu il trimite la parter, sa ia un exemplar pentru o cerere. Adica la alt rand, unde sunt vreo 20 de persoane. “La elite le-a venit acasa cardul. Noi suntem fraieri si trebuie sa stam la coada. Eu asa interpretez”, vocifereaza el. Isi iese din nou din pepeni cand cineva de la rand ii transmite ca trebuie sa plateasca pentru formularul de cerere. “Pai de-asta nu le-au trimis acasa, sa ne ia banii. Eu nu dau nici un leu! De principiu. Cine stie pe unde e cardul meu? In toaleta Mariei Ciobanu…”, suduie el, starnind zambete.

In fata, omul de la copiator pare ca le stie pe toate. “Vreau sa fac cerere pentru emiterea cardului. Cardul meu nu e emis”, i se adreseaza cineva. “Nu exista cerere pentru emiterea de carduri”, vine replica omului de la copiator. “Medicul meu de familie mi-a zis sa vin aici sa fac cerere”, nu se lasa cel fara card. “Si daca medicul de familie iti spune sa te arunci in cap, in fantana, dumneata te arunci? Stati frumos acasa ca va vine cardul acasa atunci cand se va emite”, continua atoatestiutorul de la copiator.

“Pentru cerere de revenire la card, aici?”, vrea sa stie urmatoarea persoana aflata la randul de la copiator, o pensionara ce are pe cap o palarioara alba crosetata. “ In 2017 o sa mai aveti card. Nu ne jucam. Renuntam la card si apoi ne trezim ca vrem din nou”, ii raspunde cu naduf omul cu xeroxul. “De la ghiseu (…) mi s-a spus ca se poate”, i-o intoarce timid femeia cu palarioara.  „Eu stiu ca nu se poate, dar daca asa v-a zis de la ghiseu...”, abandoneaza interlocutorul ei.

"Stati sa vedeti cand o sa mergeti la spital si cardul nu functioneaza. Si trebuie sa vii din nou aici", isi impartaseste necazul o persoana ce pare patita.

“Pentru femei insarcinate sunteti de acord sa nu stea la coada?” intreaba un tanar. “Pai cam cate aveti? Aveti mai multe?”, il ironizeaza o femeie trecuta de prima tinerete. “Sotia mea e insarcinata si trebuie sa vina personal aici”, se inroseste viitorul tatic.

Este ora 13:10 si la ghiseul numarul 10, functionarului, un barbat cam la 30 de ani, i s-a facut foame. “Nu este valid cardul…Scuze ca sunteti la masa. Pofta buna. Ce trebuie sa fac pentru ca nu este valid cardul?”, il intreaba putin incurcata o femeie pe functionarul infometat.

La casierie nu mai este coada de minute bune. Apare o femeie careia ii poti da 55-60 de ani “ Bataie de joc! Sa platesc pentru greseala lor!. Eu nu l-am primit de la posta. Auzi, sa declari pierdut ceva ce nici nu ai primit. Si acum trebuie sa platesc 15 lei pentru un duplicat. Nu va e rusine..”, vocifereaza femeia.

Zece intrebari despre cardul national de sanatate

Romanii care au implinit 18 ani vor beneficia de servicii medicale gratuite de la 1 septembrie doar in baza cardului national de sanatate. Singurele exceptii acceptate vor fi in cazul asiguratilor pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit.

1. Ce trebuie sa faca persoanele care au cardul emis, dar din diferite motive nu au intrat in posesia acestuia.

Persoanele care au cardul emis, iar Posta a confirmat la CNAS ca l-a dus acasa asiguratilor, sau ca l-a returnat Casei trebuie sa se adreseze casei de sanatate unde sunt asigurati si sa mearga sa ceara cardul pentru ca doar asa vor primi servicii medicale care nu sunt de urgenta.

2. In ce conditii vor primi servicii medicale asiguratii care nu au card de sanatate tiparit?

Persoanele ale caror carduri de sanatate nu au fost inca tiparite vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta.

3. Cand considera CNAS ca un card a fost emis?

Cardul este considerat emis atunci cand a ajuns la asigurat, precum si atunci cand cardul, din diverse motive, s-a intors la Casa de asigurari.

4. Cate carduri sunt in curs de tiparire si cand se va termina tiparirea lor?

In prezent sunt in curs de tiparire 600.000 de carduri. Tiparirea se va finaliza pana la sfarsitul acestui an.

5. Cate carduri de sanatate au fost distribuite? Cate mai sunt la casele de asigurari de sanatate?

Aproape 15 milioane de carduri au fost distribuite. In prezent, la casele de asigurari de sanatate se mai afla peste 300.000 de carduri care asteapta sa fie ridicate. Dintre acestea, 75.000 de carduri aparti unor asigurati din Bucuresti. 

6. Ce trebuie sa faca o persoana care si-a pierdut cardul?

Persoanele care si-au pierdut cardul de sanatate trebuie sa plateasca o taxa de 15,5 lei si vor primi un duplicat.

7. Ce se intampla cu persoanele care din motive personale sau motive religioase refuza utilizarea cardului de sanatate?

Casele de asigurari de sanatate vor elibera adeverinte de inlocuire a cardului pentru persoanele care solicita card duplicat si pentru asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate.

8. In ce conditii este considerat valid un card de sanatate?

Persoanele vor beneficia de servicii de sanatate gratuite atata timp cat cardul lor de sanatate este valid. "Cardul e valid cat platesti asigurari plus trei luni. Fie te asiguri, fie nu primesti servicii medicale", a declarat seful CNAS, Vasile Ciurchea. 

9. Unde trebuie sa verifice un furnizor de servicii de sanatate daca un pacient este asigurat?

Furnizorii trebuie sa verifice daca un pacient este asigurat sau nu in baza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu in baza proprie. CNAS a discutat si cu ANAF pentru a actualiza bazele de date repede, astfel incat sa nu treaca foarte mult timp de cand un cetatean este asigurat.

10. Cand va da Casa de Sanatate comenzi pentru cardurile de sanatate pentru persoanele ce nu au primit?

Baza de date a Casei trebuie certificata de Evidenta Populatiei, iar comenzile de carduri de sanatate vor fi efectuate, cel mai probabil, lunar.

Citeste si CNAS pregateste un raport privind modul in care a functionat cardul de sanatate in luna mai Citeste si Nicolae Banicioiu: Cardul de sanatate functioneaza normal. Multora nu le convine ca nu am uitat de el Citeste si CNAS anunta ce se va intampla, de la 1 mai, cu asiguratii care nu pot prezenta sau utiliza cardul de sanatate
Autor: