News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Astra Asigurari, aproape de faliment. ASF va decide saptamana viitoare soarta companiei

vineri 21 august 2015
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Cea de-a treia etapa a majorarii de capital la Societatea Asigurare - Reasigurare Astra S


.A. s-a incheiat in data de 19 august 2015. Societatea, care a intermediat operatiunile de subscriere, va depune un raport in care va face cunoscute rezultatele acestei etape. Din datele pe care le detinem in acest moment nu exista subscrieri semnificative in aceasta ultima etapa a majorarii de capital", se arata intr-un comunicat al ASF.

Autoritatea precizeaza ca administratorul special KPMG va transmite ASF un raport despre derularea intregului proces de redresare.

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara va lua o decizie privind situatia societatii Astra S. A. in urmatoarea sa sedinta, in urma analizarii concluziilor acestui raport, care ii va fi prezentat pana atunci", se mai spune in comunicat.

Consiliul ASF se intruneste saptamanal, urmatoarea sedinta avand loc cel mai probabil miercurea viitoare.

Niciun investitor nu a fost interesat sa participe la majorarea de capital la Astra, astfel ca administratorul special KPMG a transmis miercuri seara ca analizeaza impreuna cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind ca nu va putea fi adoptat alt plan fara o suplimentare de capital.

A doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a incheiat miercuri.

"Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fara majorarea capitalului social. (....) nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Astfel, dupa clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi in masura sa prezentam concluziile noastre, precum si masurile pe care le propunem in consecinta spre aprobarea ASF, cu care ne aflam in permanenta comunicare si colaborare, asa cum am fost de altfel pe intreg parcursul perioadei de administrare speciala", au spus reprezentantii KPMG.

Compania de asigurari se afla in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special firma KPMG Advisory.

Actionarii Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, au aprobat saptamana trecuta suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali. Astfel, actionarii Astra au decis suspendarea procesului de majorare a capitalului pana la suspendarea efectelor deciziei ASF 999 din 26 mai, arata compania intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti.

In raportul din 10 iulie prin care KPMG Advisory convoaca AGEA la Astra este prezentat raspunsul Autoritatii de Supraveghere Financiara la o adresa a societatii privind solicitarea actionarilor The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, controlate de Adamescu, de suspendare a implementarii majorarii capitalului social al Astra.

Totodata, ASF preciza la acel moment ca, in urma analizarii efectuate asupra elementelor reclamate de actionarii celor doua firme, respectiv "neconformitatea prospectului", "administrarea speciala exercitata in mod necorespunzator", "lipsa oportunitatii participarii la majorarea capitalului social a actionarilor existenti cat mai ales a potentialilor investitori strategici", nu au fost identificate incalcari ale prevederilor Legii nr. 297/2004 si ale reglementarilor emise, astfel incat in cazul in speta nu sunt incidente prevederile art. 180 litera d din lege.

Astfel, potrivit legislatiei incidente, derularea unei oferte de actiuni se poate suspenda de catre ASF, "daca exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor prezentei legi si a reglementarilor emise" (art. 180 litera d din Legea nr. 297/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) si nu la cererea actionarilor emitentului.

Compania de asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care s-a incheiat la 19 august, ASF purtand discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China.

Conform reprezentantilor administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesati in procesul de majorare a capitalului social al Astra, iar rezultatele acestor negocieri urmau sa fie cunoscute la incheierea operatiunii de majorare a capitalului.

In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat recent ca discutiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existand sanse "bune" in aceasta vara sa fie rezolvata problema sau ca firma sa intre intr-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, insa ca depinde de actionari, daca vor "s-o marite", cu "pretentii mari la zestre".

Citeste si Astra Asigurari are conturile blocate si trebuie sa plateasca CNADNR suma de 95 milioane de lei Citeste si Actionarii Astra acuza KPMG: Cifrele financiare ale Astra nu reflecta realitatea
Autor: