News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Vodafone: 28 de tari au solicitat acces la convorbirile cetatenilor. Pe lista si Romania

joi 16 iulie 2015
Foto: AFP/Mediafax Foto Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Compania de telefonie mobila Vodafone a anutat ca autoritatile a 28 de tari au solicitat sa aiba acces la convorbirile cetatenilor sau sa foloseasca dispozitive de interceptare a apelurilor


. Aceste solicitari au avut loc pe o perioada de 12 luni, din martie 2014 pana in martie 2015, conform raportului intocmit de Vodafone in vederea instaurarii unei legi de protectie a datelor fata de solicitarile fortelor guvernamentale de a avea acces la acest tip de informatii.

Vodafone si alte companii au inceput sa dezvaluie solicitarile facute de autoritatile guvernamentale in scopul monitorizarii cetatenilor dupa ce Edward Snowden, fost angajat al CIA si NSA, a vorbit despre interceptarile facute de guvernele anumitor tari, atragand atentia ca din ce in ce mai multi oameni si companii folosesc mesaje criptate si tehnici online pentru a-si ascunde istoricul activitatilor de pe internet. Furnizorii de browsere precum Mozilla Corp., Firefox si Safari (Apple Inc.) ofera optiuni pentru intarirea securitatii privind cautarile realizate de utilizatori, in timp ce compania TOR asigura un grad mai mare de anonimitate pentru activitatea online a unui utilizator.

Vodafone atentioneaza in raportul intocmit ca, odata cu lupta companiilor media pentru serviciile de telefonie mobila si cablu TV, operatorii vor fi pusi in pozitia de a exercita mai mult control editorial asupra continutului serviciilor lor. Astfel de politici au fost deja instituite in companii precum Twitter Inc. si Facebook Inc.

Potrivit reprezentantilor Vodafone, temerile companiei Vodafone sunt legate de faptul ca in unele tari exista deja legi care permit autoritatilor sa aiba acces direct la datele unui operator de internet. Matt Morgan, un purtator de cuvant al Vodafone, a precizat ca sase tari au deja acces direct la datele companiei, renuntand sa dezvaluie numele acestora. De asemenea, 28 de tari au interzis companiei Vodafone sa dezvaluie solicitarile facute de surse juridice privind interceptarea cetatenilor, in cazurile in care li s-a cerut predarea continutului apelurilor telefonice realizate de un anumit client.

Pe lista tarilor cu astfel de solicitari inregistrate in intervalul precizat in raport (martie 2014 - martie 2015), se inscrie Italia cu cel mai mare numar de solicitari de acest fel (866.578 ), urmata de Spania care a cerut informatii in legatura cu date de comunicare (43.537), despre cine a efectuat un anumit apel telefonic si catre cine si locul de unde a fost initiat un anumit apel. De asemenea, tot autoritatile spaniole au solicitat predarea continutului apelurilor telefonice realizate de un anumit client in 22.013 de cazuri. Portugalia a cerut, la randul sau, informatii despre datele de comunicare de 30.020 ori in intervalul martie 2014 - martie 2015.

Citeste si REVIEW Asus ZenBook Pro UX501 - ultrabook de 15,6 inci cu ecran 4K Citeste si Utilizatorii de smartphone nu vor sa apeleze la serviciile de asistenta tehnica pentru ca au la indemana o solutie mai simpla Citeste si Smartphone-urile si acest FILM au crescut apetitul tinerelor pentru pornografie
Autor: