News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

România liberã : Riscurile pentru sanatate ale bauturilor pe baza de bere

joi 02 iulie 2015

APC Romania a achi­zi?ionat din marile structuri comerciale ale capitalei 45 de tipuri de bauturi pe baza de bere in vederea analizarii informa?iilor men?ionate pe eticheta


. Scopul acestei analize il constituie informarea ?i educarea consumatorilor de astfel de produse.  Studiul a fost realizat de catre o echipa coordonata de dr. ing. biochimist Madalina Ili? ?i dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, exper?i produse alimentare ai APC Romania. La realizarea studiului s-au avut in vedere prevederile legale in vigoare referitoare la etichetarea alimentelor, in special:

a) Scopul etichetarii - de a da consumatorilor informa?iile necesare, suficiente, verificabile ?i u?or de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigen?elor lor din punct de vedere al nevoilor ?i posibilita?ilor lor financiare, precum ?i de a cunoa?te eventualele riscuri la care ar putea fi supu?i. 

b) Informa?iile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, la achizi?ionarea produselor, in privin?a carac­teris­ticilor alimentului ?i in spe­cial a naturii, identita?ii, proprieta?ilor, compozi?iei, can­tita?ii, durabilita?ii, originii sau provenien?ei sale, precum ?i a metodelor de fabrica?ie sau de produc?ie. 

c) Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe eticheta ?i indicarea ingredientelor cu poten?ial alergen.

d) Prevederile privind denumirea sub care este vandut alimentul care trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprieta?ilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabrica?ie.

Pentru acest studiu ne-am propus urmatoarele obiective:

- Eliminarea confuziei create in randul consumatorilor cu privire la cele doua produse: produsul 'bere'  ?i produsul 'bautura pe baza de bere'.

Berea este o bautura alcoolica spumoasa, saturata cu dioxid de carbon, ob?inuta prin fermentarea mustului de bere preparat din mal? pentru fabricarea berii, hamei ?i/sau produse din hamei, apa ?i drojdie de bere fara adaos de alcool etilic, aromatizatori ?i aditivi gustativi. Bautura pe baza de bere (mix de bere) este o bautura alcoolica cu concentra?ia maxima de 7% vol., fabricata pe baza de bere, cu utilizarea zaharului sau a siropurilor de zaharuri ?i/sau a materiilor prime vegetale, fructelor, pomu?oarelor, sau a produselor de prelucrare a acestora, ?i/sau a aditivilor alimentari gustativi ?i aromatici.Cele doua defini?ii de mai sus, date celor doua produse, ar trebui sa elimine confuzia creata in randul consumatorilor cu privire la acestea. Din pacate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptiva a produselor, cum ar fi 'Amestec de bere blonda ?i limonada cu suc de…' sau 'Bautura din bere cu aroma de…', ?i la care procentul de bere este sub 50%, induce in eroare consumatorii, creandu-le percep?ia falsa a unui nou tip de bere, de?i produsul con?ine mai mult suc de fructe sau limonada.  Con?inutul in alcool al produselor analizate variaza de la 0 la 8,5% in volum.

- Identificarea provenien?ei tipurilor de bauturi pe baza de bere.

In privin?a ?arii de origine a produselor analizate a reie?it ca: 33% din produse sunt fabricate in Romania, 27% in Germania, 22% in Belgia, 8% in Olanda, 4% in Austria, 4% in Cehia, iar 2% din produse au men?iunea 'Fabricat in UE'.  Numarul mare de astfel de produse realizate in ?ara noastra certifica, din pacate pentru consumatori, existen?a unei cereri mari pentru acest tip de produs, sus?inuta ?i de  pre?, care variaza intre 1,29 lei ?i 10,25 lei.

- Identificarea aditivilor alimentari utiliza?i in compozi?ia acestui tip de produs, care prezinta un risc de apari?ie a unor afec?iuni medicale in cazul unui consum constant ?i pe termen lung.

In 66% din produsele analizate au fost identifica?i urmatorii aditivi alimentari: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina ?i sarurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu ?i caramel amoniacal. Asupra aditivilor mentiona?i mai sus planeaza cele mai multe suspiciuni privind generarea unor condi?ii medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare ?i alergii.

In cele ce urmeaza vom realiza o des­criere sumara a acestora.

nAspartamul (E 951) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul, fiind lipsit de calorii ?i asupra caruia exista suspiciuni privind declan?area urmatoarelor afec?iuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.

- Acesulfam de potasiu (E 950) este un indulcitor sintetic care are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii ?i asupra caruia exista suspiciuni privind declan?area unor afec?iuni identice cu ale aspartamului.

- Ciclamat de sodiu (E 952) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.

- Zaharina ?i sarurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un indulcitor artificial.

- Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apar?ine clasei de acizi carboxidici ?i este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale ?i poate ataca smal?ul din?ilor.

- Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

- Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu ac?iune antibacteriana ?i antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

- Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu ob?inut prin arderea zaharului in prezen?a amoniacului. Este susceptibil de declan?area unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

La fabricarea acestui tip de produs s-au mai folosit ?i al?i aditivi alimentari, cum ar fi: acid carminic (colorant), acid lactic (acidifiant), acid ascorbic (antioxidant), acid carbonic (conservant), citrat disodic (corector de aciditate), citra?i de potasiu (corector de aciditate), carbona?i de magneziu (corector de aciditate), verde natural C 15, benzoat de sodiu (conservant), arome ?i stabilizatori (guma de carruba, guma esterica, pectine, extract de guillala ?i guma de acacia).

Din pacate, doar 9% din produsele analizate nu con?in aditivi alimentari.

- Analiza altor informa?ii de pe eticheta, din punct de vedere al necesita?ii existen?ei acestora ?i al clarita?ii mesajului transmis consumatorului.

Men?iunea 'A se feri de temperaturi ridicate ?i inghe?' este neclara pentru consumator ?i nu-l poate ajuta pe acesta in privin?a identificarii temperaturii de pastrare a acestui produs. In tratatele de specialitate se recomanda ca produsele de acest tip sa fie pastrate la temperaturi situate peste temperatura de inghe?, dar nu mai mari de 12 grade Celsius ?i ferite de razele solare.

Doar 24% din produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate sociala de tipul 'Nu consuma alcool in timpul sarcinii' sau alte tipuri de pictograme prin intermediul carora sa se atraga aten?ia in privin?a interzicerii consumului acestui produs de catre anumite categorii de consumatori care nu au varsta sau starea medicala adecvata unui astfel de consum.

Ingredientele cu poten?ial alergen nu sunt, pe eticheta anumitor produse, eviden?iate in mod clar, conform legisla?iei in vigoare, existand riscul ca unii consumatori alergici la anumite substan?e din compozi?ia acestor produse sa aiba probleme de sanatate in urma consumului.

De exemplu drojdia, a doua sursa de alergii alimentare, se gase?te nu doar in paine ca drojdie de brutarie, ci ?i in bere.

Aceasta provoaca alergii la unele persoane, ?i, in acela?i timp, irita tractul digestiv, facandu-l mai permeabil la proteinele nedigerate din hrana. Acest lucru spore?te posibilitatea dezvoltarii unei reac?ii alergice la orice ?i de aceea unele persoane se simt cel mai rau cand consuma alimente la care sunt alergice.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata la data de 28 februarie 1990. APC-Romania este singura organiza?ie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.   

Berea trebuie sa ramana un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apa, mal? din orz, hamei ?i drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat intr-un mod unic culoarea, aroma ?i gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari ?i sucuri de fructe nu contribuie in nici un fel la completarea unor nutrien?i necesari organismului in fiecare zi, dimpotriva, anumi?i aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina ?i sarurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric ?i benzoat de sodiu) folosi?i in unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sanata?ii, mergand de la simple alergii pana la boli mai grave, precum afec?iunile cardio-vasculare.' conf. univ. dr. Costel Stanciu, pre?edintele APC Romania

10% reducere la anvelopele de iarna! comenteaza /* (c)
Autor: