News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Angajatii romani din retail si bunuri de larg consum au cea mai mare rata de renuntare la joburi din Europa de Est

marşi 03 februarie 2015
Autor: Raluca Ghinea 03
.02.2015

Rata de incetare a contractelor de munca in Romania, incluzand plecari voluntare si disponibilizari, a crescut anul trecut cu 0,2 puncte, la 16,4%, peste media din Europa Centrala si de Est, de 14,9%, o rata mai mare fiind consemnata in retail si industria bunurilor de larg consum, potrivit PwC.

?Desi la nivelul muncitorilor se observa o scadere a ratei de incetari ale contractelor de munca, in randul personalului administrativ s-a inregistrat o crestere a acestei rate, reflectand presiunea pusa de angajatori pe departamentele de suport. Totodata, tinand cont de scaderea ratei de recrutare externa (de la 14,1% la 11,9%) se observa continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizatii de a genera aceleasi rezultate cu resurse mai putine?, a declarat Horatiu Cocheci, liderul echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane in cadrul PwC Romania.

In Europa, media se situeaza la 14,3%, releva studiul PwC Saratoga 2014.

Retailul consemneaza o rata peste media nationala a incetarilor de contracte, de 41,9%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de anul anterior, fiind un sector traditional caracterizat printr-o fluctuatie mare de personal, urmat de industria bunurilor de larg consum, cu 23,4% (in crestere de la 15,5%), indicand restructurari masive in ultima perioada.

In sectorul serviciilor financiare, rata s-a situat la 17,3%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale, insa in industria farmaceutica si in sectorul productiei industriale ratele s-au plasat sub media nationala, cu 9,1% (in scadere de la 9,4%), respectiv 9,9% (in scadere de la 14,7%).

?Un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune si postrecesiune este absenteismul organizational. Desi Romania ramane sub nivelul tarilor europene in ceea ce priveste absenteismul, s-a inregistrat o crestere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales in randul specialistilor (de la 2% la 2,4%) si al muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precadere in sectorul bunurilor de larg consum?, se mai spune in comunicat.

In Europa Centrala si de Est, rata absenteismului se ridica la 3,8% (in scadere de la 4,3%), iar media pe Europa este de 3,5%, sub nivelul de 4,2% inregistrat in 2013.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 a fost efectuat pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice, respectiv industria farmaceutica, a bunurilor de larg consum, produse industriale, retail si servicii financiare.


Autor: