News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Criza rublei provoaca unde de soc pe piata cerealelor

marşi 23 decembrie 2014
Autor: Bogdan Cojocaru 23
.12.2014 Seceta din 2010 a redus drastic recolta de cereale a Rusiei si a fortat Moscova sa interzica exporturile. Preturile au sarit cu 47% in acel an. Saptamana trecuta, cand Rusia a limitat livrarile de cereale evocand motive sanitare, cotatia graului a crescut cu 4,2% pe bursa din Chicago, care alaturi de cea din Paris da tonul pietelor internationale, scrie Bloomberg.

Rusia este al patrulea mare exportator de cereale din lume, iar decizia Moscovei a incurajat fondurile de hedge sa-si tripleze pariurile pe cresterea preturilor.

Contractele futures cu cereale au ajuns saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din mai dupa ce o asociatie a exportatorilor a anuntat ca Rusia refuza sa acorde autorizatiile de care au nevoie vanzatorii si cumparatorii de grau. Presedintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat pe 18 decembrie ca turbulentele economice ar putea dura doi ani in conditiile in care vremea rece pune in pericol recoltele in SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume.

Preturile painii din Rusia au crescut cu pana la 10% in intervalul de 30 de zile incheiat pe 11 decembrie. Inflatia produselor alimen­tare a accelerat la 13% in noiembrie, condusa de scumpirea cu 54% a hriscai si cu 34% a rosiilor.

Rusia refuza sa elibereze certificate pentru cerealele destinate tuturor tarilor cu exceptia Egiptului, Turciei, Indiei si Armeniei.


Autor: