News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : AFP: Anchetatorii ONU se indreapta spre locul presupusului atac chimic

marți 27 august 2013
AFP//Mediafax Foto

Inspectorii ONU se indreptau luni spre locul presupusului atac chimic de la 21 august imputat regimului sirian, in apropiere de Damasc, unde urmeaza sa isi inceapa ancheta, a constat la fata locului un fotograf AFP


.

Fotograful i-a vazut pe inspectori plecand intr-un convoi de cinci masini, escotat de serviciile de securitate siriene. Ei urmeaza sa mearga in regiunea Ghouta, unde opozitia si tari occidentale acuza armata ca a ucis saptamana trecuta sute de civili cu arma chimica.

Misiunea, alcatuita din zece inspectori, condusa de catre suedezul Aake Sellström, a sosit la Damasc pe 18 august, cu scopul de a ancheta alte acuzatii privind alte presupuse atacuri comise anterior, anul acesta, in tara.

Insa, trei zile mai tarziu, armata a efectuat o ofensiva la est si vest de Damasc, in timpul careia opozitia a acuzat regimul de utilizarea armelor chimice care au ucis peste 1.000 de persoane.

Organizatia Medici fara frontiere (MSF) a anuntat sambata ca 3.600 "cu simptome neurotoxice" au sosit in mai putin de trei ore, miercuri dimineata, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fara sa poata "confirma in mod stiintific cauza acestor simptome si nici sa stabileasca responsabilitatea acestui atac".

Bazandu-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a inregistrat peste 300 de morti cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli.


Autor: