News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Click : 5 sfaturi daca folosesti cardul in vacanta

luni 05 august 2013

Verifica data de expirare a cardului

Nimic nu este mai neplacut decat sa observi in strainatate ca nu poti utiliza cardul deoarece a expirat


. De aceea, este foarte important de verificat acest aspect. In cazul in care data expirarii intervine in cursul concediului, puteti solicita inlocuirea cardului mai devreme la banca.

Noteaza numarul de urgenta carduri

Pierderea sau furtul cardului iti poate genera pierderi serioase daca nu actionezi rapid. Conform contractului, esti obligat sa anunti imediat banca atunci cand ai observat pierderea cardului. Inainte sa pleci din tara, este bine sa notezi numarul de urgenta carduri, in eventualitatea in care se produce o astfel de situatie. De regula, acest numar de telefon este trecut chiar pe spatele cardului.

Verifica ratele de schimb pentru tranzactii

Utilizarea cardului in strainatate implica efectuarea unor conversii valutare din moneda locala in lei. Modul de stabilire a cursului de schimb depinde de la o banca la alta, motiv pentru care este important sa verifici din timp cum se calculeaza cursul, pentru a nu avea surprize ulterior.

Un curs de schimb mult mai mare decat cel afisat la casele de schimb inseamna ca vei cheltui mai multi bani pentru a face cumparaturi in strainatate.

Atentie la comisioane in strainatate

Nu doar cursul de schimb influenteaza costul tranzactiilor in strainatate. Bancile adauga deseori si comisioane pentru aceste operatiuni. Platile la comercianti cu cardul au in general comisioane mai mici, astfel daca aveti de ales intre plata cu cardul si retragere de numerar de la ATM, prima optiune va presupune costuri mai mici.

Alimenteaza din timp contul de card cu bani

In cazul in care ai rezervat online camere la hotel si urmeaza sa faci plata la destinatie, este important sa alimentezi din timp contul de card cu banii necesari. Unele hoteluri blocheaza cu 1-2 zile inainte suma de plata de pe cardul utilizat in momentul rezervarii, urmand ca tranzactia sa se finalizeze ulterior. Daca nu exista fonduri suficiente, este posibil ca rezervarea sa fie anulata.La ce sa fim atenti- In multe locuri din strainatate nu vi se cere PIN-ul si nici semnarea chitantei atunci cand platiti cu cardul. - Chiar daca in anumite targuri si piete din strainatate nu veti vedea POS-uri pe tarabe, intrebati daca puteti plati cu cardul. Multi dintre comercianti nu tin POS-urile pe tarabe de teama ca acestea vor strica aspectul magazinului, asa ca le scot doar daca solicitati acest lucru. Astfel de situatii se intampla in Italia. - Unii comercianti, in special cei din Spania, s-ar putea sa va ceara sa prezentati un act de identitate atunci cand platiti cu cardul - pasaport sau buletin. - In multe localuri din strainatate bacsisul poate fi platit cu cardul, dar este indicat sa specificati chelnerului suma cu tot cu bacsis atunci cand faceti plata. - In unele orase, taxiurile au instalate POS-uri mobile, dar este indicat sa anuntati daca doriti sa platiti cu cardul atunci cand faceti comanda.


Autor: