News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Click : De la 1 iulie ni se schimba buletinele! Uite ce trebuie sa stii!

marşi 18 iunie 2013

Specialistii din cadrul Ministerului de Interne au declarat ca buletinul electronic nu va fi impus


. ?Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului", a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor pentru revista Capital.

Ce date contine buletinul normal

Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au explicat specialistii de la Interne.

Cartea electronica, de tip smart card

Cartea de identitate electronica va fi de tip smart card. Aici se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete", au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI.

Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor. In cazul cartii electronice de identitate/rezidenta, de tip smart card, aceasta contine, suplimentar, date in format electronic, astfel:

- datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;

- prenumele parintilor titularului;- certificate digitale;- date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete;

Fara ochelari colorati in poza din buletin

In momentul in care vei fi fotografiat, nu trebuie sa ai capul acoperit. Exista o exceptie insa: persoanele care apartin unui anumit cult religios si care doresc sa se fotografieze cu capul acoperit vor primi in acests dens aprobare. Insa, chiar si in acest caz, fata titularului de la barbie pana la frunte trebuie sa fie vizibila in mod clar. Ochelarii sunt acceptati in fotografii numai daca lentilele nu sunt colorate si nu au portiuni care sa ascunda ochii.

Degetele aratatoare vor fi amprentate

Ti se vor lua amprentele celor doua degete aratatoare. Daca degetele prezinta rani sau amprentele nu sunt corespunzatoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. In situatia in care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzatoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibila ti se va elibera o carte de identitate provizorie.

Fotografia si amprentele se vor include in mediul de stocare electronica a cartii electronice de identitate si se stocheaza in baza de date a Sistemului national informatic de evidenta a persoanelor. Dupa personalizarea cartii electronice de identitate, datele biometrice stocate in bazele de date de productie se sterg prin procedura automata. Buletinul va fi cat un permis de conducereAtat cartea de identitate, cat si cartea electronica de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm, informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso. Pentru comparatie, cartile de identitate care sunt eliberate in prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) si informatiile sunt tiparite numai pe fata documentului.De la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cartea de identitate si cartea electronica de identitate se elibereaza: 8 cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani; 8 cu valabilitate de 5 ani, dupa varsta de 18 ani.Calendarul schimbarii noilor acte - Actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;- Actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;

- Actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;

- Actele de identitate eliberate persoanelor nascute pana la data de 31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.


Autor: