News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : De la 20 iulie veti fi obligati sa puneti la dispozitia cumparatorului certificatul energetic al imobilului

joi 30 mai 2013
Autor: Cristina Cuncea 29
.05.2013

Proprietarii vor fi obligati, din 20 iulie, sa prezinte certificatul energetic al cladirii potentialului cumparator sau chirias, la tran­zac­tionarea imobilelor.

?Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, altfel contractele de vanzare-cum­parare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri, in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii nostri au ales cladiri de birouri eficiente energetic, bine izolate?, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Noua lege prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

La data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2010, dar a fost amanata de mai multe ori, dupa ce notarii au sustinut ca masura va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile, iar Guvernul a apreciat ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare si ca numarul de auditori energetici este insuficient.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013


Autor: