News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Cafeaua se vinde de doua ori mai scump in Romania decat pe pietele internationale

marşi 16 aprilie 2013
Autor: Roxana Pricop 15
.04.2013

Pretul cafelei verzi a crescut cu aproape 30% in perioada cuprinsa intre ianuarie  2012 si ianuarie 2013 in Romania, in conditiile in care cotatia pe piata internationala a scazut cu 34%, arata o analiza a casei de brokeraj XTB Romania.

Cresterea pretului a dus ca un kilogram de cafea verde sa coste 45 lei in prezent, fata de 35 lei cat era pretul anul trecut. Pe piata internationala, in 2012, un kilogram de cafea se tranzactiona cu 5,5 dolari, fata de circa 10 dolari/kilogram pe piata interna. Si preturile la cafeaua arabica prajita, sortimentul cel mai des intalnit si consumat in tara noastra, sunt ridicate.

Daca facem o medie a preturilor celor mai consumte marci din Romania, vom ajunge la valoare de 50 de lei/kilogram.

"Chiar daca luam in considerare faptul ca in pretul cafelei pe piata romaneasca sunt incluse acciza (1 leu/kg) si pretul de achizitie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pietei bursiere), tot rezulta o valoare adaugata a comerciantului de 39 lei (in care sunt incluse costurile de transport, preparare, de depozitare). Totusi, pretul pentru cafeaua arabica prajita este in scadere fata de anul trecut, cand un kilogram costa in Romania, in medie, 60 de lei", a spus Razvan Mihai, analist tehnic la XTB Romania.

Pretul mai ridicat al cafelei pe piata interna este rezultatul accizarii. Astfel, desi Romania se afla printre tarile mari consumatoare de cafea, aflandu-se in top 50 in clasamentul mondial, este una dintre putinele tari ale Uniunii Europene care accizeaza cafeau, alaturi de letonia si Germania.

Pentru cafeaua verde, acciza este de 153 euro/tona,  pentru cafeaua prajita,acciza este de 225 euro/tona iar pentru cafeaua solobila acciza este de 900 de euro/tona. Deprecierea leului in raport cu moneda euro are de asemenea un impact negativ asupra pretului finalul al cafelei din cestile romanilor.


Autor: