News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

cronicaromânã : S-a descoperit ingredientul minune pentru ciocolata cu un continut scazut de calorii

miercuri 10 aprilie 2013
Pentru cei care mancatul ciocolatei reprezinta o placere vinovata, avem o veste buna: s-a inventat ciocolata care nu ingrasa
. Cercetatorii au descoperit formula perfecta: o ciocolata cu doar jumatate din continutul obisnuit de grasimi dar la fel de delicioasa.

Variante de ciocolata cu continut redus de grasimi sunt deja pe piata, dar reducerea continutului de grasimi se face de obicei in detrimentul placerii gustative: ciocolata ?low fat? nu are aceeasi textura matasoasa si nu ?se topeste in gura? precum ciocolata cu continut normal de grasimi, scrie DoctorulZilei.ro..

O solutie noua a fost prezentata recent la intrunirea Societatii Americane de Chimie: metoda presupune folosirea unui agent de gelificare foarte raspandit agarul pentru a obtine din el un fel de bureti care retin lichid si care inlocuiesc moleculele de grasime.

Cercetatorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie care au dezvoltat metoda afirma ca, adaugand agar, pot fi incluse in cicolata in loc de grasimi, lichide precum apa, sucul de fructe sau chiar alcoolul.

Ciocolata normala isi datoreaza textura fina structurii sale speciale ? o emulsie de globule minuscule de grasime suspendate in pasta care se solidifica.

Inlocuirea acestor globule de grasimi, cu pastrarea aceleiasi texturi, e un proces dificil deoarece orice inlocuitor ar trebui sa ramana dispersat sub forma de globule foarte mici atat in ciocolata topita lichida cat si in cea solidificata prin racire, iar globulele nu trebuie sa aiba un diametru mai mare de 30 milionimi de metru ? aproximativ jumatate din grosimea unui fir de par.

O prima solutie, propusa de cercetatorii de la Universitatea din Warwick anul trecut, presupunea obtinerea unor microsfere de lichid ?blindate?, folosind doua materiale: dioxid de siliciu pirogenic (care se prezinta sub forma de picaturi microscopice de dioxid de siliciu amorf) si chitosan (un material derivat din carapacele de crustacee). Aceasta metoda necesita un mediu usor acid, de aceea, cercetatorii au folosit suc de fructe. Combinatia de ciocolata si suc de fructe era, de altfel, interesanta si din punct de vedere al gustului.

Ullterior, insa, mai multe persoane au intrebat daca nu s-ar putea folosi alcool in locul sucului de fructe. Cercetatorii au acceptat provocarea si au dezvoltat o noua metoda, care are mai multe avantaje fata de cea anterioara: este mai simpla, mai flexibila in ceea ce priveste inlocuitorii d grasime ce pot fi folositi, nu da nastere unor ingrijorari ale consumatorilor legate de materialele mai ciudate folosite in prima metoda (precum dixodul de siliu pirogenic nano-structurat) si evita problemele cauzate de eventualele alergii la crustacee.

Utilizarea altor lichide, in locul alcoolului sau al sucului de fructe, poate de asemenea reduce si continutul de zahar al ciocolatei astfel obtinute.

Metoda deschide calea spre fabricarea unei intregi game de dulciuri noi, cu un continut caloric mai mic, dar cu gust foarte agreabil.


Autor: