News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

libertatea : Firma de cablu te "taxeaza" daca anulezi contractul? Iata cum iti faci dreptate

marži 02 aprilie 2013
Clauzele din contractele pe care le inchei, in calitate de consumator, cu un comerciant care te pun in dezavantaj si iti prejudiciaza interesele sunt abuzive si legea le declara nule
. Specialistii de la consumatoreuropean. ro iti spun cum sa te feresti de astfel de capcane si, daca totusi ai patit-o, cum sa iti aperi drepturile.

CITE?TE CU ATENŽIE LITERELE MICI

Prevederile legale referitoare la clauzele abuzive se aplica tuturor genurilor de tranzactii, chiar daca nu semnezi un contract, ci doar cumperi un produs oarecare dintr-un magazin sau achizitionezi un bilet la un spectacol. Pentru a identifica eventuale clauze abuzive, citeste inscriptiile scrise mic pe spatele sau la finalul unor inscrisuri. Acestea se gasesc pe biletele pentru spectacole, pe brosurile agentilor turistici, pe etichetele produselor etc. Atentie, insa! Aceasta regula nu se aplica daca ai negociat si agreat in mod individual o clauza contractuala.

CELE MAI FRECVENTE SITUAŽII

Cel mai des intalnite cazuri de clauze comerciale abuzive sunt cele prin care: se anuleaza sau se limiteaza raspunderea vanzatorului, asa cum este ea reglementata de lege; sunt excluse sau restrictionate drepturile consumatorului; i se permite comerciantului sa retina sume platite de consumator in cazul in care acesta decide sa nu incheie un contract; consumatorul este obligat ca in caz de abatere sa achite penalitati nejustificat de mari; comerciantul este eliberat de obligatiile contractuale dupa bunul plac, dar consumatorul nu are acelasi drept; i se permite comerciantului sa modifice unilateral conditiile contractului sau sa inceteze un contract pe perioada nedeterminata, fara notificare si/sau fara un motiv; i se cere consumatorului sa-si indeplineasca obligatiile, desi comerciantul nu si le indeplineste pe ale sale.

Exemple concrete

- Ai incheiat un contract de televiziune prin cablu pentru o perioada obligatorie de doi ani si vrei sa renunti mai devreme. Furnizorul iti spune ca, potrivit contractului, trebuie sa platesti o suma fixa, ca despagubire. Clauza poate fi considerata abuziva.

- Contractul de credit cu banca prevede o dobanda de 5%. Dupa un an, constati ca aceasta a crescut. Solicitand explicatii, afli ca o clauza contractuala ii da dreptul creditorului sa modifice dobanda. Clauza poate fi considerata abuziva si lasa la bunul plac al bancii motivele pentru care urmeaza sa modifice costurile creditului.

Cine te ajuta

In cazul in care ai identificat o clauza abuziva in contract, poti sa incerci sa negociezi personal cu comerciantul, iar daca nu ai succes, contacteaza una dintre organizatiile pentru protectia consumatorilor: ? Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, tel.: 021.319.32.66, protectia-consumatorilor.ro ? Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, tel.: 021.311.02.43, apc-romania.ro ? Centrul European al Consumatorilor din Romania, tel.: 021.315.71.49, eccromania.ro ? Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, tel.: 021.9551, www.anpc.gov.ro.

Voteaza articolul!

+1

0

| azi, 00:00
Autor: