News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Click : 4 lucruri pe care nu trebuie sa le accepti cand inchiriezi o casa!

luni 27 august 2012

Vrei sa inchiriezi un apartament sau esti proprietar si doresti sa dai cu chirie o locuinta? Ar trebui sa cunosti cateva obligatii care iti revin


. Specialistul Click! Mihai Mereuta ne spune tot ce trebuie sa stim atunci cand incheiem un contract de inchiriere.

Ce nu trebuie sa accepti daca esti chirias

Proprietarul poate intra in apartament oricand. Contractul incheiat cu proprietarul ar trebui sa specifice conditiile in care acesta iti poate face o vizita. Intalnirea ar trebui sa fie stabilita de comun acord.

Proprietarul poate sa reinchirieze fara notificare. Un aspect deosebit de important al inchirierii este sa te asiguri ca proprietarul apartamentului nu poate sa-l reinchirieze fara sa te informeze.

Astfel, vei fi protejat in cazul in care proprietarul doreste sa pleci pentru a veni o alta persoana.

Proprietarul poate sa mareasca chiria fara notificare. Una dintre surprizele neplacute de care poti sa ai parte este sa iesi din perioada de valabilitate a contractului si sa afli ca proprietarul a triplat chiria.

De aceea, este nevoie sa primesti o notificare de modificare a costului chiriei cu cel putin 2-3 luni inainte de data expirarii intelegerii actuale. Daca nu primesti aceasta scrisoare, contractul trebuie sa mentioneze ca se va considera automat neinnoirea intelegerii initiale, la aceeasi suma lunara.

Proprietarul iti cere sa platesti impozit pe chirie. Multi proprietari impun chiriasilor prin contract obligatia de a plati impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade in sarcina proprietarului, conform legii.

Obligatiile chiriasului

* sa ia in primire imobilul inchiriat * sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract * sa foloseasca imobilul cu prudenta, sa restituie imobilul la incetarea contractului de inchiriere * daca chiriasul modifica imobilul ori ii schimba destinatia sau daca il intrebuinteaza astfel incat il prejudiciaza pe proprietar, acesta din urma poate cere daune si rezilierea contractului.

Proprietarul trebuie sa faca reparatiile

Iata ce obligatii are proprietarul:

* este obligat sa predea chiriasului imobilul inchiriat impreuna cu toate accesoriile sale in stare corespunzatoare de functionare si sa mentina imobilul in stare corespunzatoare de folosinta pe toata durata inchirierii.* este obligat sa efectueze toate reparatiile care sunt necesare pentru a mentine imobilul in stare corespunzatoare de intrebuintare pe toata durata inchirierii. * daca proprietarul nu inlatura viciile in cel mai scurt timp, chiriasul are dreptul la o scadere proportionala a chiriei. In cazul in care viciile sunt atat de grave incat daca le-ar fi cunoscut chiriasul nu ar fi luat imobilul, atunci acesta are dreptul de a rezilia contractul.


Autor: