News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Adevarul : Caldura trece cu o bere rece

joi 12 iulie 2012
In ultima perioada, de cand Romania ?fierbe? la 40 de grade Celsius la umbra, iar hidratarea este mai mult decat necesara, consumul de bere la nivel national a crescut cu 30%
. Se spune ca omul a invatat sa faca bere inainte de a afla cum se coace painea. Noe, zice legenda, ar fi luat pe arca sa provizii insemnate de bere, reteta fiind, astfel, salvata si perpetuata in timp. De altfel, de doua milenii incoace, berea este bautura cu cea mai mare notorietate la nivel mondial, dupa apa si ceai. Romania nu face exceptie, lichidul galben sau brun, dar neaparat rece si spumos, fiind foarte apreciat de consumatori.

Dupa ce a inregistrat scaderi importante in primul trimestru al acestui an, piata romaneasca a berii si-a revenit miraculos, in special datorita zilelor toride din ultima vreme. ?In primele luni din 2012, consumul a scazut cu 5%, din cauza zapezilor abundente din ianuarie si feburiarie. Acum, in lunile de vara, numarul celor care aleg sa bea bere a crescut semnificativ. Astfel, intr-o saptamana calduroasa, vanzarile cresc cu aproximativ 30% fata de media saptamanala inregistrata la nivelul unui an", a declarat pentru ?Adevarul" directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei (ABR), Constantin Bratu. In primul rand, a adaugat seful berarilor, ?romanii aleg berea pentru continutul sau de apa de peste 90%, la care se adauga minerale si fibre, care ajuta organismul sa-si completeze hidratarea recomandata cu apa". ?In plus, vara este o perioada in care aproape toti adoptam o dieta mai bogata in alimente sanatoase. Iar berea este un aliment care, datorita ingredientelor sale naturale, ofera organismului multi nutrienti valorosi, de la antioxidanti, la vitamine si fibre", a explicat Constantin Bratu.

La PET e cea mai buna

Volumul total al pietei berii a atins 17 milioane de hectolitri anul trecut, mentinandu-se la nivelul anului precedent. Potrivit ABR, consumul mediu pe cap de locuitor a fost de 89 de litri, in crestere fata de 2010 si egal cu cel din 2009, dar mult sub cel inregistrat in 2008 - 100 de litri, de altfel recordul absolut al ultimului deceniu.

In ceea ce priveste ambalajul, romanul prefera berea la PET (51,3%), apoi la sticla (30,2%), cutie (14,8%) si halba (3,7%). Dar, indiferent de ambalaj, conditia esentiala pentru consumatorul indigen este ca berea sa fie romaneasca. ?In ciuda contextului economic nefavorabil al ultimilor ani, sectorul berii ramane cel mai ?patriotic? segment, 99% din berea consumata in Romania fiind produsa local", a mai spus Constantin Bratu.

Cu prietenii, la ?una mica"

Raul Dumitrescu (26 de ani), din Bucuresti, este un consumator impatimit de bere. Dar nu oriunde, oricand si cu oricine. ?Beau bere aproape zilnic, dar numai impreuna cu prietenii, altfel n-are niciun farmec. Parca nici gustul nu mai e atat de bun daca bei singur sau cu o persoana pe care n-o simpatizezi. Mai bine te duci acasa si bei apa", a marturisit tanarul.

Modul in care Raul alege sa bea bere reprezinta, in fapt, un obicei frecvent de consum in randul romanilor. Un studiu efectuat de Gfk Romania la solicitarea Asociatiei Berarii Romaniei a evidentiat faptul ca 58% din persoanele cu varsta de peste 18 ani care consuma bauturi alcoolice opteaza pentru bere atunci cand se intalnesc cu prietenii.

Intr-un clasament pe regiuni, locuitorii Olteniei conduc detasat, acestia alegand berea in proportie de peste 78% atunci cand se intalnesc cu prietenii, fiind urmati de locuitorii Munteniei, cu un procent de 60,34%, apoi de bucuresteni, care detin un procent de 58%, si de locuitorii Dobrogei, cu 56,5%.  In ceea ce priveste prezenta berii in timpul meselor, aproape 50% din romanii consumatori de bauturi alcoolice obisnuiesc sa bea bere in timp ce mananca.

"Intr-o saptamana calduroasa, vanzarile de bere cresc cu aproximativ 30% fata de media saptamanala inregistrata la nivelul unui an. '
Constantin Bratu director general  Asociatia Berarii Romaniei

Putina istorie

Berea a fost descoperita in urma cu 8.000 de ani de catre palestinieni, iar 2.000 de ani mai tarziu sumerienii au dezvoltat peste 10 retete de bere sub numele de ?Sikaru". Pe teritoriul Tarilor Romane, productia de masa a berii dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand Johann de Gotha a inaugurat, in 1809, la marginea Bucurestiului, prima fabrica de bere. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fabricile se inmultesc si apar berariile, care devin repede un punct de intalnire important pentru ziaristi, politicieni sau artisti. Acestia au creat si un limbaj specific. Celebrul ?tap", de pilda, isi trage numele de la berarul german Bock (tap pe nemteste), comercializat pentru prima data in Bucuresti, la beraria ?Capitanul". ?Halba" vine de la termenul german ?halb liter", adica jumatate de litru.

De ce e bun consumul moderat de bere

- Nu ingrasa daca este bauta responsabil. Berea cu alcool are in jur de 43 de kilocalorii la 100 de mililitri, mai putin decat alte bauturi alcoolice, iar cea fara alcool are doar 17 kilocalorii la 100 de mililitri.

- Este o sursa naturala de vitamina B12. Pentru a fabrica berea, orzul este mai intai lasat sa incolteasca (maltuit), ceea ce creste valoarea nutritiva a cerealelor folosite. Berea este bogata in special in multe dintre vitaminele de tip B, cum sunt niacin, riboflavin (B2), pyridoxine (B6), folat (B9) si Cobalamin (B12).

- Este o sursa de fibre. Doua pahare de bere contin in medie 10% din doza zilnica recomandata de fibre solubile, unele beri putand furniza pana la 30%. - Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi. Berea contine putin calciu si este bogata in magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea impotriva formarii pietrelor la bila si la rinichi.

- Este o sursa bogata de siliciu. Exista din ce in ce mai multe dovezi care sustin importanta siliciului pentru sanatatea oaselor, iar in laboratoare experimentale s-a demonstrat ca imbunatateste procesul de formare a oaselor umane.

- Este o sursa importanta de anti­oxidanti. Antioxidantii naturali se gasesc in fructe, legume si cereale. Acestia sunt prezenti si in bere, sursa lor fiind atat maltul (orz), cat si hameiul, din care este fabricata berea.  Sursa: www.berariiromaniei.ro
Autor: