News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Britanicii someaza Pepsi sa renunte la un ingredient considerat cancerigen

joi 28 iunie 2012

Asociatiile britanice pentru siguranta alimentara sunt intr-un nou razboi cu gigantul Pepsi, dupa ce compania a anuntat ca nu va elimina din reteta sa o substanta asociata riscului de cancer pulmonar, informeaza Daily Mail


.

Conflictul este cu atat mai mare, cu cat Pepsi, la fel ca rivalul Coca-Cola, a modificat compozitia bauturii racoritoare pentru consumatorii americani si a redus nivelul substantei controversate, 4-metylimidazolul (4-MI).

Reprezentantii asociatiilor pentru sanatate publica sunt de parere ca Pepsi practica un standard dublu, aplicand un set de reguli pentru cumparatorii americani si un altul pentru cei din Marea Britanie. Ei mai considera ca, intrucat 4-MI s-a dovedit a fi riscant pentru sanatate, producatorii celebrei bauturi racoritoare ar trebui sa il elimine din reteta la nivel mondial.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei, dar si ai Asociatiei Britanice a Bauturilor Racoritoare sunt de parere ca ingredientul nu afecteaza sanatatea consumatorilor, iar schimbarea retetei initiale nu isi are rostul.

Saptamana aceasta, Coca-Cola a promis, fara a oferi un termen limita, ca va schimba reteta produselor sale din toata lumea, inclusiv in Marea Britanie, pentru a reduce nivelul de colorant 4-MI.   4-metylimidazolul este o substanta obtinuta din reactia zaharului cu amoniacul si cu sulfitii (caramel artificial), care este folosita, printre altele, pe post de colorant al bauturilor carbogazoase. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a aratat ca, alaturi de 2-MI, 4-MI este cancerigen, expunerea pe termen lung crescand riscul de cancer la plamani, ficat si tiroida, precum si riscul de leucemie. De asemenea, studiile facute de Universitatea din California au aratat ca, in cinci branduri de cola, cele doua substante se gasesc in cantitati considerabile.

(Irina Bors, irina.bors@gandul.info)


Autor: