News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Gandul : Pepenii de Dabuleni, concurati de cei din import. Cultivatorii se plang de recolta slaba

miercuri 27 iunie 2012

Recolta de pepeni de Dabuleni este slaba in aceasta vara din cauza caldurii si a lipsei de irigatii


. Cu toate acestea, cultivatorii au scos prima serie de pepeni, insa se plang ca vanzarile sunt afectate intrucat pietele si hypermarketurile au fost invadate de pepeni de import, care sunt mai ieftini

Oltenii erau convinsi ca vor da lovitura in acesta vara cu lubenitele de Dabuleni, numai ca vremea nu i-a ajutat deloc, pentru ca a plouat mult in luna mai, iar la inceputul lunii iunie canicula a venit brusc, prima serie de pepeni fiind aproape compromisa.

Cei care au scos la vanzare primele recolte au fost afectati de importurile masive din Turcia, Grecia sau Spania.

"Intra zeci de tiruri saptamanal pe la Bechet cu lubenite din Turcia sau Grecia si vin cu pret mai mic decat al nostru. Cum ai nostri sunt mai scumpi, cei din import se vand imediat, iar noi stam si ne uitam la ei", spune Maria Vasile, o cultivatoare de pepeni.

Autoritatile locale afirma ca au facut nenumarate demersuri pentru a limita importurile de pepeni, insa totul a fost in zadar.

Primarul din Dabuleni, Nicolae Dragoi, sustine ca localnicii nu primesc niciun sprijin de la autoritati si ca in fiecare an sunt in imposibilitatea de a-si mai vinde recoltele din cauza importurilor.

"Oamenii sunt distrusi pentru ca nimeni nu face nimic. Ar trebui stopat acest import masiv de pepeni. Nu e normal ca agricultorii nostri sa nu-si poata vinde pepenii din cauza celor veniti de peste hotare. Cei din import vin ieftini pentru ca in strainatate cultivatorii au subventii, ajutoare de la stat si isi permit sa lase la pret. Taranul nostru, in schimb, eventual face credit la banca sa cultive un hectar de pepeni", spune Dragoi.

Asa ca, in loc sa isi calculeze profitul, cultivatorilor le este teama ca nu-si vor recupera nici macar investitia. Ei spun ca nu au cui sa vanda pepenii pentru ca nu au acces in piete, iar putinele lubenite pe care reusesc sa le vanda ajung la samsari.

"Locurile sunt cumparate de samsari, iar noi daca ne ducem sa luam vreo masa ne spun ca nu mai au. Asa ca noi vindem pepenii pe marginea drumului, aici la Dabuleni, ca in fiecare an. Asta daca reusim sa vindem ca abia daca trec pe aici cumparatori, iar cei care totusi ajung vor sa ii ia mai mult pe degeaba", povesteste Marcel Popescu, un alt cultivator de pepeni din Dabuleni.

Cultivatorii mai spun ca nici anul trecut nu au avut profit mare in pofida faptului ca recolta a fost buna, intrucat au fost multi pepeni pe piata, iar preturile au fost mici, ei fiind nevoiti sa-i dea si cu 10 bani kilogramul la intermediari, ca sa nu se strice. Unii tarani au refuzat sa-i vanda pe nimic, preferand sa-i dea hrana la animale.

Totodata, taranii sustin ca exista si cumparatori care nu vor pepeni de la Dabuleni pentru ca stiu ca sunt din seminte din import.

"Multi nu mai vor sa ia lubenite de la noi pentru ca pepenele de Dabuleni nu mai este suta la suta oltenesc. Ce-i drept, asa e, pentru ca rasadurile sunt aduse din Grecia, Ungaria sau Olanda, dar ce nu stiu ei este ca gustul lubenitei de Dabuleni este insa mai bun pentru ca solul din aceasta zona este ideal pentru culturile de pepeni", sustine Ionel Bajenaru, un producator de pepeni.

Cultivatorii de la Dabuleni spun ca au pierdut pe doua planuri: pe de-o parte in piete au aparut falsii producatori, iar pe de alta parte cumparatorii nu mai tin neaparat sa cumpere pepeni de la Dabuleni.

"Cum noi nu avem acces in piete, iar locurile sunt ocupate de intermediari, am ajuns sa vedem, cel putin pe tarabele din Craiova, pepeni adusi din Turcia pe care scrie ca sunt de Dabuleni, iar cumparatorul nu are de unde sa stie daca sunt de la noi sau nu", declara Cristian Ion, un cultivator de lubenite din Dabuleni.

Pentru a combate acest lucru, autoritatile din Dabuleni au inregistrat lubenita la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), certificata prin numarul 114041.

Toti cultivatorii din Dabuleni au primit un certificat care atesta faptul ca ei sunt cultivatorii lubenitei, pentru ca nimeni altcineva din tara sau din strainatate sa nu vanda pepeni verzi sub titulatura de lubenita.

Oamenii sustin ca in anii trecuti, la sfarsitul lui iunie, la Dabuleni, se vindeau si 100 de tone de pepeni pe zi, iar acum abia daca se mai vand 50, chiar daca pepenele a fost inregistrat la OSIM ca marca inregistrata.

Nici sistemul de irigatii din localitate nu ii ajuta pe cultivatori. Sistemul de irigatii s-a naruit de la an la an, chiar daca fusese reabilitat cu bani de la Banca Mondiala.

Primarul din Dabuleni sustine ca sistemul este la pamant pentru ca cei care l-au avut in administrare nu au reusit sa il mentina la standardele de functionare.

"Oamenii sunt disperati. Aveam odata un sistem de irigatii deosebit, acum s-a ales praful. Oamenii uda din cismele, si-au forat fantani, se descurca cum pot, pentru ca nu au incotro. Aici, daca nu au apa, sunt muritori de foame", a declarat Nicolae Dragoi.

Pentru modernizarea sistemului de irigatii au fost alocati bani europeni, insa acum totul este o paragina, multe dintre componenete fiind furate. De altfel, pe internet este postat un filmulet cu imaginea dezastruoasa a sistemului de irigatii.

Exista insa si cultivatori multumiti de investitia facuta. Narcis Nistor spune ca anul acesta a investit 17.000 de lei pentru un hectar de pepeni. Din banii acestia el a cumparat rasaduri din Grecia, a plantat pepenii, a cumparat ingrasaminte, a platit paznicul si a cules recolta.

Barbatul sustine ca a scos 40 de tone de pepeni la hectar, obtinand un profit de 40.000 de lei, in conditiile in care a prins loc la o piata din Bucuresti si a vandut pepenii cu 2,5 lei kilogramul.

El a mai spus ca anul trecut a scos 65 de tone la hectar, insa profitul a fost mai mic pentru ca preturile a fost mai scazute din cauza recoltei bogate.

El crede ca cei care vor scoate pepenii de acum inainte vor putea doar sa isi acopere investitia, ceea ce este grav pentru cei care au facut imprumuturi la banci.

La Dabuleni, un kilogram de pepene costa intre 1 leu si 1 leu si 30 de bani. Pe piata, insa, lubenitele ajung chiar si la 3 lei.

Anual, la Dabuleni se cultiva 1.600 de hectare de pepeni. Cultivatorii care planteaza suprafete mari reusesc sa scoata profit, ceilalti insa abia reusesc sa-si scoata investitiile.

Populatia orasului Dabuleni numara, conform ultimului recensamant, 12.547 de locuitori. Aproximativ 3.000 dintre acestia sunt cultivatori de pepeni verzi. Asta inseamna ca aproape 25 la suta din localnici depind de cultura de lubenite. Inca cinci procente sunt reprezentate de cei care au ca principala ocupatie cultura de rosii, iar restul au locuri de munca in sistemul de stat.


Autor: