News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

Adevarul : 10 motive pentru a renunta la televizor

miercuri 27 iunie 2012
In aceasta perioada, in care copiii sunt in vacanta, iar multi adulti sunt in concediu, orele petrecute in fata televizorului se inmultesc
. Excesul de TV insa este extrem de daunator, avertizeaza specialistii. Elena Agopie (21 de ani), din Bucuresti, este unul dintre romanii dependenti de televizor. ?Il aprind cum deschid ochii dimineata. Imi mananc micul dejun in fata lui, apoi imi fac de lucru prin casa cu urechea ciulita la aparatul pornit. Fireste ca si pranzul, si cina le iau tot in fata televizorului. Apoi ma dedic tot lui toata seara si o buna bucata din noapte, pana ma ia somnul", spune tanara.

Elena Agopie este doar un caz din prea multe altele la fel. Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a dezvaluit faptul ca 83% din romani se uita zilnic la televizor. Privitul in exces la TV insa poate fi extrem de daunator, avertizeaza psihologii. ?Telespectatorul nu este altceva decat un spectator pasiv, deci primul pericol este lenevirea gandirii. Un al doilea aspect negativ este faptul ca, prin puterea extraordinara de manipulare a televiziunii, privitorului i se inoculeaza idei si concepte care nu sunt ale lui, dar care pot servi intere­selor comerciale sau politice ale altora. Si, in fine, in al treilea rand, creeaza cu usurinta confuzie intre imaginar si realitate", precizeaza psihoterapeutul Bogdan Lucaciu.Motivele pentru a renunta la televizor sunt multe, insa specialistii au evidentiat zece dintre cele mai importante.

1. Consuma timp. Studii recente arata ca romanii petrec, in medie, peste 4 ore zilnic in fata televizorului, iar in weekend, intre 6 si 7 ore.  Asta inseamna ca, de-a lungul unui an, o persoana pierde aproximativ 1.770 de ceasuri, insemnand 73 de zile, cu ochii pironiti in ecran. De asemenea, tinand cont ca programul obisnuit de lucru este de 8 ore, rezulta ca romanii nu fac altceva in timpul unei zile, decat sa mearga la serviciu si sa priveasca la TV.

2. Incetineste activi­tatea creierului. In cartea sa ?Televiziunea: opiul popoarelor", specialistul american Wes Moore citeaza conclu­ziile cercetatorului german Herbert Krugman potrivit carora, in timpul privitului la televizor, activitatea creierului se muta din emisfera stanga in cea dreapta, care devine, astfel, de doua ori mai activa - ceea ce este o anomalie neurologica. In plus, se produce o crestere a nivelului de endorfina, substanta a carei structura este similara cu cea a opiului si a derivatelor lui: morfina, codeina sau ­heroina. Este stiut ca televiziunea ofera continut deja ?ambalat", care nu solicita creierul decat in mica masura. In acest fel, activitatea cerebrala incetineste. Cu timpul, creierul nesupus la efort se va comporta precum un muschi neantrenat - se va ?flescai".

3. Transmite rareori  mesaje educative. In goana dupa audienta, posturile TV au renuntat la scrupule. Din ce in ce mai multe programe de televiziune promoveaza violenta si sexul, garantii demonstrate ale succesului. De partea cealalta, show-urile care incearca sa mentina adevaratele ­valori in atentia publicului au, in general, audiente modeste si, drept consecinta, o viata scurta.

4. Lipsa programelor TV de calitate. Pe o piata saturata de televiziuni generaliste sau de nisa, asa cum este cea din Romania, calitatea pierde intotdeauna in fata cantitatii. Show-urile TV se realizeaza ?pe genunchi", de preferat cat mai ieftin si intr-un timp cat mai scurt.

5. Denota o viata lipsita de satisfactii. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Maryland arata ca persoanele nemultumite de viata lor petrec cu 20% mai mult timp in fata televizorului decat ceilalti oameni. De partea cealalta, respondentii care s-au declarat satisfacuti de viata lor prefera sa citeasca sau sa participe la viata sociala.

6. Excesul de reclame. O regula impusa de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) spune ca televiziunile nu pot difuza mai mult de 12 minute de reclame la o ora de program. In ciuda acestei conditionari, posturile TV depasesc adesea aceasta norma. De asemenea, foarte putine advertoriale sunt intr-adevar interesante pentru privitorul obisnuit, care este greu de crezut ­ca-si poate permite ultimul model de smartphone sau de masina germana.   7. Costa bani. Pe langa abonamentul la compania de cablu si electricitatea, privitul in exces la televizor implica si alte cheltuieli. Unele ­reclame TV actioneaza asupra inconsti­entului privitorului, care va cumpara apoi produsul respectiv, chiar daca nu are nevoie de el. In plus, cercetarile in domeniu au dezvaluit ca oamenii aleg produsele de pe raft in functie de notorietatea lui, si nu in functie de calitatile sale reale.

8. Banalul devine senzational. Televiziunile depind de senzational pentru a face audienta. Numai ca sunt destule zile in care nu se intampla nimic interesant. Drept urmare, un subiect banal este transformat si prezentat drept eveniment ?socant".

9. O viata ghidata de ?Ghidul TV". Multi oameni isi organizeaza ziua in functie de programele transmise la televizor. ­Astfel ajung sa piarda ­lucruri importante din viata lor pentru a nu rata o emisiune preferata.

10. Creste riscul de obezitate. Lipsa activitatii fizice duce la dereglari in procesul de depozitare a grasimilor si zaharului din organism, crescand riscul de obezitate, boli cardiovasculare si cancer de colon. Mai grav este ca tot mai multi copii sunt afectati de privitul excesiv la televizor. Un grup de cercetatori din Noua Zeelanda a studiat un grup de copii cu varste intre 5 si 15 ani timp de peste un deceniu. Concluzia lor a fost ca 41% din copiii care au ajuns obezi pana la varsta de 26 de ani au fost aceia care s-au uitat prea mult la TV.

"Telespectatorul nu este altceva decat un spectator pasiv, deci primul pericol este lenevirea gandirii."
Bogdan Lucaciu psiholog

83% din romani se uita zilnic la televizor, arata un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

Alternative la TV

- Exercitii fizice
- Iesiri cu prietenii
- Cititul unei carti
- Scrisul pe blogul personal
- Excursii in natura
- Reamenajarea camerei/locuintei
- Alegerea unui hobby
- Inscrierea la un curs in domeniul de interes
Autor: