News ZP Interceptor

Stire tematica: resurse umane

ziarulfinanciar : Cititi etichetele produselor alimentare pe care le consumati? Ce ingrediente dezgustatoare mancati fara sa stiti

luni 02 aprilie 2012
Autor: Paul Comsa 01
.04.2012

Cititi etichetele produselor alimentare pe care le consumati? In lista ingredientelor se gasesc adesea o serie de conservanti, coloranti si alte denumiri de compusi chimici care ii pot induce in eroare chiar si pe expertii in domeniu. In plus, multi aditivi, chiar daca sunt cunoscuti, sunt obtinuti din procese de fabricatie dubioase.

Companiile din industria alimentara isi promoveaza adesea produsele pentru aromele lor naturale, fara aditivi, nivelul scazut de calorii sau pentru faptul ca sunt bogate in vitamine, dar nu vor spune niciodata ca folosesc ca ingrediente nisip, gandaci sau fire de par.

Business Insider a realizat un studiu despre ingredientele "scarboase" pe care americanii le consuma in fiecare zi. O parte din ele sunt intalnite si pe piata din Romania.

Gandaci striviti - pentru obtinerea colorantului rosu, folosit la prajituri, iaurturi cu fructe si pasta de tomate.

Secretii de castor - pentru aromele de vanilie si zmeura ale unor inghetate se foloseste uneori ingredientul "castoreum", un amestec de secretii anale si urina de castor. Sunt folosite si la fabricarea parfumurilor.

Vezica uscata de peste - utilizata pentru a da stralucire berii. BBC a realizat o ancheta care a relevat ca ingredientul se gaseste in multe beri britanice.

Nisip - folosit la sosuri picante ca agent antiaglomerant. Este cunoscut si sub denumirea de dioxid de siliciu.

Tesut conjunctiv de porc - utilizat la fabricarea jeleurilor si a gelatinei.

Secretii de oaie - folosite la fabricarea gumei de mestecat. Lanolina provenita din lana de oaie face guma de mestecat mai moale si se gaseste si in numeroase produse cosmetice.

Rumegus - se gaseste in cascavalul ras si impiedica lipirea lui.

Pene de rata si par uman - se gasesc in multe produse de panificatie si in placinte sub forma de L-cisteina.

Deodorant de WC - folosit in prepararea chips-urilor, pentru a le prelungi termenul de valabilitate si a evita decolorarea.

Par de sobolan si fragmente de insecte - pot proveni de la "musafirii nepoftiti" din spatiile de depozitare ale alimentelor.


Autor: