24 Apr 2018 - 05:59       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: Topul Restaurantelor

Amos News :

Ziua Nationala a Republicii Armenia

marți 24 aprilie 2018
Ziua Nationala a Republicii Armenia

La 28 Mai 1918, Republica Democratica Armenia si-a proclamat independenta fata de Imperiul Rus
Ziua Nationala a Republicii Armenia

La 28 Mai 1918, Republica Democratica Armenia si-a proclamat independenta fata de Imperiul Rus. Statul a avut o existenta efemera, fiind anexat de Rusia Sovietica in decembrie 1920 si incorporat, la 4 Martie 1922, in URSS.

Si-a redobandit independenta la 23 august 1991, in contextul destramarii URSS. Primii ani de independenta au fost marcati de conflictul declansat in regiunea separatista Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, locuita in majoritate de etnici armeni.

Confruntarile din Nagorno-Karabah, incheiate printr-un armistitiu semnat in 1994, au condus la intreruperea relatiilor diplomatice cu Azerbaidjan si Turcia. Negocierile privind reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah, desfasurate sub egida Grupului de la Minsk al OSCE, co-prezidat de SUA, F. Rusa si Franta, nu au condus inca la solutionarea disputei. Dialogul politic intre Erevan si Ankara a fost reluat in septembrie 2008. La 10 octombrie 2009, R. Armenia a semnat cu Turcia doua protocoale privind normalizarea relatiilor bilaterale, acestea fiind deocamdata in curs de ratificare. R. Armenia este membra a Consiliului Europei si CSI. Cooperarea cu UE urmeaza sa fie reglementata printr-un Acord de Asociere, aflat in negociere.

Capitala si principalele orase: Erevan (capitala), Gyumri, Vanadzor.

Suprafata si diviziuni teritoriale: 29.800 km² (locul 141 in lume), impartita in 11 regiuni - Aragatsotn, Ararat, Armavir, Gegharkunik, Lori, Kotayk, Shirak, Siunik, Vayotz Dzor, Tavoush si Erevan.

Populatia: 2.966.802 locuitori (estimare iulie 2010), locul 137 in lume; armeni 97,9%, yezidi / kurzi 1,3%, rusi 0,5%, alte nationalitati 0,3% (conform recensamantului din 2001); biserica apostolica armeana 94,7%, alte culte crestine - 4%.

Limba oficiala: Armeana

Ziua nationala: 21 septembrie

Forma de guvernamant: republica prezidentiala

Situatia politica interna: Presedinte - Serzh Sargsyan; prim-ministru - Tigran Sargsyan; ministru al Afacerilor Externe - Eduard Nalbandian; Rezultatul alegerilor legislative din 12 mai 2007: Partidul Republican din Armenia (partidul de guvernamant) - 33,9%, Partidul Armenia Prospera - 15,1%, Federatia Revolutionara Armeana / Dashnaktsutyun - 13,2%, Partidul Statul de Drept - 7,1%, Partidul Mostenirea - 6%.

Legaturi catre principalele site-uri oficiale

Conditii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani titulari de pasapoarte simple care vor sa calatoreasca in Republica Armenia au nevoie de viza de intrare.
Armenia acorda urmatoarele tipuri de viza:

Viza in scop de vizita
Viza in scop de vizita permite sederea pe teritoriul Republicii Armenia pana la 120 de zile. Viza in scop de vizita cu intrari multiple poate fi acordata cu valabilitate de pana la 1 an.
Viza cu o singura intrare poate fi acordata si la frontiera, la momentul intrarii in Armenia, contra sumei de 45 USD (15.000 drami, 1 USD = 360 drami, plata in moneda locala).

Viza pentru tranzit
Viza pentru tranzit se poate acorda cu o singura intrare sau cu mai multe intrari.
Durata sederii pentru un singur tranzit este de 3 zile.
Prelungirea vizei trebuie facuta inainte de expirarea acesteia. Vizele pentru vizita si tranzit se prelungesc de catre Departamentul pentru Pasapoarte si Vize al Politiei, la adresa Erevan, str. Mastot nr. 13A, tel: 00.374.10.53.01.82.
Neprelungirea vizei este considerata infractiune administrativa si se pedepseste cu amenzi intre 50.000 – 100.000 drami. Vizele pentru vizita si tranzit se prelungesc contra sumei de 500 drami/zi.
Viza se obtine, de la orice oficiu consular al Republicii Armenia din strainatate. In Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Republicii Armenia din Bucuresti.
Intrarea ilegala pe teritoriul Armeniei este pedepsita cu inchisoare.

Punctele de frontiera deschise traficului international de persoane si marfuri

Punctele de frontiera deschise traficului international de persoane si marfuri sunt: aeroportul international Zvartnots-Erevan; puncte terestre, cu Georgia: Sadakhlo/Tashir - Safarlo/Bolnisi/Ninotsminda, cu Iranul: Meghri.

Atentie! Punctele de frontiera terestre cu Turcia sunt inchise traficului, ca urmare a blocadei impuse de aceasta din urma.
Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Armenia, recomandam consultarea informatiilor oficiale prezentate de autoritatile armene:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia (www.armeniaforeignministry.com)
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Amenintari teroriste
Riscul amenintarilor teroriste in Armenia este scazut.
Va sfatuim sa urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile din Armenia si sa accesati periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atentie! Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care calatoresc in Armenia sa nu se deplaseze in regiunea de la frontiera cu Azerbaidjan (regiunile Tavush si Gegharkunic, in care au fost inregistrate schimburi sporadice de focuri, ca urmare a disputei dintre cele doua state referitoare la provincia Nagorno Karabakh).
Va sfatuim sa evitati demonstratiile si mitingurile politice care pot degenera in violente stradale.

Pericolul seismic
Armenia se afla intr-o zona seismica foarte activa.

Siguranta si criminalitate 
Armenia poate fi considerata o tara relativ sigura.
Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Se recomanda evitarea zonelor in care nu sunt prezente fortele de ordine si, in general, a locurilor aglomerate.

Recomandari:

Documentele, valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul, va sfatuim sa pastrati permanent atentia asupra bagajelor.
Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine. Se recomanda folosirea traseelor turistice a caror securitate este asigurata suplimentar de politia turistica.
Cetatenii romani care calatoresc in Armenia, trebuie sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei locale.
In cazul pierderii pasaportului este obligatorie sesizarea scrisa a biroului local al politiei si sesizarea Ambasadei Romaniei din Erevan.
In general, in cazul oricaror incidente, trebuie sa sesizati Ambasada Romaniei din Erevan, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Numerele de telefon locale care pot fi apelate in situatii de urgenta:

Politie - 102
Salvare - 103
Pompieri - 101
Avarii gaze - 104
 
Sistemul medical 
Unitatile medicale din Armenia sunt, in general, slab dotate din punctul de vedere al aparaturii, al personalului si al medicatiei.
Nu se recomanda efectuarea nici unei interventii, alta decat in caz de urgenta sau pentru probleme minore. In special pentru persoanele in varsta si cele care au probleme de sanatate, calatoria in Armenia poate prezenta un risc, datorita serviciilor medicale inadecvate.
Pentru cetatenii romani care se afla temporar in Armenia, in scop turistic, se recomanda cu insistenta procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii.
Unitatile medicale care accepta asigurarile medicale de calatorie incheiate in alte tari: European Medical Center, "Medline" Medical Center. Exista totodata posibilitatea incheierii unor asigurari medicale in Armenia.
Nu sunt necesare vaccinari speciale.
Ambasada poate sa acorde sprijin cetatenilor romani pentru identificarea unor unitati medicale corespunzatoare.

Conditii privind traficul auto 
Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumului.
Regulile de circulatie sunt similare celor din Romania.
 
Starea drumurilor
Starea drumurilor si a infrastructurii este, in general, buna. Reteaua de autostrazi este limitata, drumurile nationale sunt, in general, bune, strazile din orase sunt slab intretinute.
Limitele de viteza: 40-60 km/h in localitati, 80-90 km/h in afara localitatilor.
 
Transportul public
Transportul public (intra- si inter-urban) se afla intr-o stare precara; mini-autobuzele sunt considerate mai periculoase decat alte mijloace de transport. Atentie! Nu se recomanda transportul pe timp de noapte si in sezonul rece (iarna), mai ales in zonele montane.
 
Permisul de conducere auto
In Armenia, permisul de conducere romanesc este recunoscut.

Utilizarea cartilor de credit 
Sunt acceptate cartile de credit intr-un numar foarte limitat de magazine, hoteluri si restaurante din Erevan.

Reglementari vamale
Sumele in valuta nu sunt limitate la intrarea in Armenia. Trebuie insa avute in vedere reglementarile comunitare in acest sens: este interzisa scoaterea in afara spatiului UE a unei sume mai mari de 10.000 euro.
Obiectele interzise se refera la materialele pornografice, arme, alimente alterabile, obiecte de valoare istorica, culturala si arheologica, substante radioactive, echipamente de comunicatii.
Este permis sa introduceti pe teritoriul Armeniei cantitatea de medicamente strict necesara uzului personal.

Regimul animalelor de companie
Este permisa intrarea in Armenia cu animale de companie , cu conditia ca acestea sa posede documentele de insotire necesare si sa fie vaccinate la zi.

Ambasadorul Romaniei in Armenia este Rodica Crina Prunariu

Ambasadorul Armeniei in Romania este Hamlet Gasparian

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu