22 Oct 2019 - 21:45       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Vrem sa economisim dar nu avem de unde

miercuri 24 decembrie 2014

 

Desi nu au posibilitatea de a pune deoparte decat 40 euro lunar, mult mai putin decat alti europeni, romanii acorda o importanta mai mare economisirii decat restul populatiei din Europa Centrala si de Est (ECE)


.

Aproape doua treimi dintre romanii care economisesc vor sa puna deoparte cel putin la fel de mult in viitor si tot mai multi vor sa-si majoreze economiile. Austriecii si slovacii sunt campionii economisirii in ECE atat in privinta sumei medii pe care o pun deoparte, cat si a cresterii economiilor lunare. Austriecii economisesc in medie 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decat anul trecut, in timp ce slovacii pun deoparte 90 euro in fiecare luna, cu 2 euro peste nivelul din 2012, arata o analiza a revistei Capital. Astfel, aproape jumatate dintre austriecii care economisesc se declara satisfacuti cu privire la suma pe care o pun deoparte, cel mai mare grad de satisfactie inregistrat in ECE. Totodata, in Slovacia, ponderea populatiei care se considera multumita de economiile realizate a inregistrat cea mai mare crestere fata de 2012, de 7 puncte procentuale. 'Austriecii economisesc de doua ori mai mult decat slovacii. Cu toate acestea, avand in vedere ca venitul anual mediu al austriecilor este de peste patru ori mai mare decat al slovacilor, rezultatul este surprinzator', a declarat Peter Bosek, presedinte Retail Board Erste Group Bank. 

Cati bani punem deoparte

Economisirea este mai importanta pentru romani decat pentru restul populatiei din ECE, iar asteptarile privind perspectiva economisirii s-au imbunatatit semnificativ in ultimul an. Romania se situeaza pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in ceea ce priveste importan?a acordata de populatie economisirii. Ponderea romanilor care considera ca economisirea este importanta se situeaza la 84%, comparativ cu media ECE de 77%. La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% din cehi, 71% din slovaci si 72% din austrieci. Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie. Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte 40 de euro lunar in ultimul an. Cu toate acestea, doar 19% din romanii care economisesc sunt satisfacuti de suma acumulata lunar, dar asteptarile romanilor privind perspectiva economisirii in urmatorii cinci ani s-au imbunatatit semnificativ in ultimul an. Aproape doua treimi din romanii care economisesc vor sa puna deoparte cel putin la fel de multi bani iin urmatorii cinci ani. In plus, ponderea romanilor care economisesc si vor sa majoreze sumele puse deoparte in urmatorii cinci ani a crescut puternic in ultimul an, cu 10 puncte procentuale, la 32%. 

Cum stam fata de celelalte economii emergente

In Romania si Serbia, gradul de penetrare a produselor de economisire este inca redus; doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara a utiliza produsele din sectorul financiar. Doar unu din cinci romani si mai putin de unu din zece sarbi care economisesc folosesc in acest sens o asigurare de viata, spre deosebire de unu din doi cehi si slovaci. 'Situatia ne arata ca exista inca potential pentru produse bancare in ECE, in special in Europa de Sud-Est', considera Peter Bosek.

Austriecii continua sa economiseasca preponderent prin utilizarea carnetelor de economii (81%) si produselor de economisire-creditare pentru locuinte (66%). In Balcani se observa o diferenta regionala privind preferintele de economisire: aproape unu din doi sarbi si doi din cinci romani care economisesc pun bani deoparte in numerar, acasa sau intr-un seif, in timp ce 80% din croatii care economisesc aleg un produs financiar.

In toate tarile analizate in cadrul Barometrului Erste Group privind economisirea, persoanele care economisesc pun bani deoparte in principal pentru a avea o rezerva financiara sau pentru situatii neprevazute, acordand prioritate si economiilor pentru pensie sau pentru achizitii mai mici si mai mari.

Tehnologia

Aproape unu din doi clienti cehi ai unei banci utilizeaza online bankingul cel putin o data pe saptamana (44%), urmati de slovaci si austrieci (32%). Cehii sunt lideri in ECE in privinta utilizarii serviciilor de online banking pentru a-si administra finantele (44%), fiind urmati de slovaci si austrieci (32%). La polul opus, 86% din sarbi nu fac tranzactii online si precizeaza ca principalul motiv este lipsa accesului la internet (34%), in timp ce doar 10% sunt ingrijorati de securitate. Modelul de servicii bancare se afla intr-o continua transformare. Numarul persoanelor care folosesc smartphone-uri este in crestere, la fel si numarul utilizatorilor de online banking prin smartphone-uri si tablete. Slovacii (13%), austriecii (11%) si cehii (10%) sunt pe primul loc in ceea ce priveste utilizarea smart­phone-urilor, tabletelor si aplicatiilor mobile pentru gestionarea operatiunilor bancare.

'Chiar daca procentul de persoane active in ceea ce priveste online bankingul este inca relativ redus, am observat ca ritmul de crestere inregistrat in prezent este foarte rapid', adauga Bosek. Europa Centrala si de Est se situeaza cu mult inaintea celorlalte tari din lume in privinta penetrarii telefoanelor mobile pe piata: 100 de persoane din ECE detin aproximativ 132 de contracte de telefonie mobila, comparativ cu 128 de contracte de telefonie mobila in Europa Occidentala. Se anticipeaza ca media globala de transfer de date pe mobil in ECE va creste de peste patru ori, de la 450 megabyte/luna in 2012 la 2 gigabyte/luna in 2018.

Cum se descurca vecinii maghiari

In Ungaria, economisirea in scopuri diverse, de exemplu pentru a avea rezerve financiare, a fost considerata dintotdeauna foarte importanta - aproape sase din zece unguri cred acest lucru. Ungurii sunt cel mai bine informati (74%) cu privire la ratele dobanzii la carnetele sau conturile de economii si isi compara ratele cel putin o data pe an. Pe de alta parte, aproximativ o treime dintre austrieci nu au nici o idee despre valoarea dobanzii pe care o primesc pe carnetele de economii. 'Chiar si in perioadele in care rata dobanzii este scazuta, oamenii prefera sa puna bani deoparte pe carnete de economii. Prin urmare, se pare ca oamenii continua sa aprecieze mai degraba siguranta si accesul usor la economii decat o rata mai mare a dobanzii la un produs cu risc mai ridicat', explica Bosek.

Iphone 6 deja la reducere! comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu