20 Mar 2019 - 23:35       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Vor depasi exporturile in acest an maximul istoric din 2013, de 50 mld. euro? Dupa zece luni au ajuns la 44 mld. euro

luni 29 decembrie 2014
Autor: Claudia Medrega 28
.12.2014

Exporturile ar putea sa depaseasca in acest an maximul din 2013, de aproa­pe 50 mld. de euro, in conditiile in care dupa primele zece luni nivelul a ajuns la 44 mld. euro, iar volumul lunar al exporturilor a oscilat in acest an intre 4 si 5 mld. de euro.

In octombrie, exporturile au ajuns la un nou maxim istoric, de peste 4,9 mld. euro, ascensiunea fiind in­fluentata in principal de cres­terea vanzarilor in Uniunea Europeana.

Analistii BCR anticipeaza in raportul lunar pentru decembrie un nivel al exporturilor de 53 mld. euro pentru anul 2014.

Exporturile au sustinut economia in perioada 2008-2014, existand o corelatie pozitiva intre trendul acestora si evolutia PIB. Insa, cu toate ca au fost un motor important pentru PIB, exporturile nu au avut suficienta forta sa tracteze economia, in special in perioadele in care s-a afundat in recesiune. De ce impactul cresterii exporturilor din ultimii ani asupra economiei nu a fost foarte puternic? Potentialul exporturilor este limitat avand in vedere dependenta de evolutia economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai Romaniei, precum si din cauza ponderii reduse a exporturilor in PIB comparativ cu aportul consumului intern. Totodata, impactul limitat al exporturilor este legat de faptul ca in cuantificarea aportului la PIB nu conteaza doar exporturile in valoare absoluta, ci exporturile nete, fiind importanta si dinamica importurilor.

In primele noua luni din 2014 exportul net (exporturi-importuri) a avut o contributie de 1% la cresterea PIB de 2,8%. Insa cea mai im­por­tanta contributie la ascensiunea eco­no­miei a venit de la consum. Productia agricola buna si noile capacitati de productie din in­dustrie au sustinut cresterea exporturilor.

Cresterea exporturilor a fost in octombrie de aproape 5%, ritmul anual incetinind fata cel inregistrat in septembrie. Exporturile in Uniunea Europeana au avansat in octombrie cu 7,2% fata de acceasi luna de anul trecut, in timp ce exporturile in afara spatiului comunitar au inregistrat o scadere de 0,6%. Ritmul de crestere a exporturilor fata de octombrie 2013 a fost sub cel al importurilor, de 2,9%. Pe an­sam­blul primelor zece luni cresterea expor­turilor a fost de 6,8% comparativ cu ascensiunea din aceeasi perioada de anul trecut.

Deficitul comercial a crescut in primele zece luni cu 35,9 mil. euro fata de aceeasi perioada din 2013, la 4,8 mld. euro, potrivit datelor anuntate de Institutul de Statistica.

Unii analisti au anticipat o incetinire a ritmului de crestere a exporturilor in a doua jumatate a anului, in contextul franarii marilor economii europene.

Economia Romaniei este inca puternic dependenta de zona euro, ceea ce reprezinta o vulnerabilitate, dar in ultimii ani s-a observat continuarea cresterii gradului de diversificare geografica, exporturile catre tarile non-UE fiind in crestere.

Valoarea exporturilor totale s-a dublat din 2008 pana anul trecut, apropiindu-se de un maxim de 50 mld. euro. In 2013 exporturile au depasit cu 10% nivelul din 2012. Iar economia a inregistrat in 2013 un salt de 3,4%.

Germania, Italia si Franta au ramas in anii de criza pe podium in topul celor mai impor­tante tari partenere la export, avand o pondere de circa 40% din total exporturi.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu