25 Aug 2019 - 18:30       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Vom putea face rovinieta pentru 10 si 90 de zile

miercuri 17 iulie 2013

O saptamana este prea putin, iar un an poate prea mult


. Tocmai de aceea, autoritatile au in plan sa introduca alte doua tipuri de rovineta: cea valabila zece zile sau o luna.

Ideea le apartine celor de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, condus de ministrul delegat Dan Sova, care au propus un proiect de act normativ privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 15/2002 de aplicare a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale.

Daca va fi aprobata modificarea ordonantei, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale in termen de 90 de zile.

Exista trei tipuri de vinieta

In felul acesta, ei cred ca daca vor exista pe piata mai multe tipuri de vinieta, soferii vor avea de unde alege si nu vor mai pleca la drum fara sa fie in regula. In prezent, la benzinarii si la posta se gaseste vinieta pentru 7 zile, care costa 3 euro, pentru 30 de zile, la pretul de 7 euro si pentru un an intreg, pentru care trebuie sa platim 28 de euro. In proiectul de act normativ nu sunt modificari de pret la autoturisme.

Daca acesta va trece si va deveni parte din lege, rovinieta pentru 10 zile va costa 4 euro, iar cea pentru 90 de zile, 13 euro.

Nu platesti taxa de drum, ramai fara talon

In proiectul de act normativ apare inca o noutate. Soferii prinsi fara taxa de drum vor ramane fara certificatul de inmatriculare. Documentul va fi retinut pana cand conducatorul auto va achita amenda. Sanctiunea contraventionala porneste de la 250 de lei pentru masini mici si ajunge pana la 4.500 de lei, in cazul vehiculelor de transport marfa cu masa mai mare de 12 tone si 4 axe. Anul trecut, in jur de 400.000 de soferi au primit acasa procesele verbale.

Aici achiti taxa de drum

Taxa de drum se poate plati la posta, la benzinariile Petrom, OMV si Mol, la punctele de lucru care apartin Automobil Clubul Roman, la birourile regionale ale Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania si la punctele de lucru ale urmatoarelor firme: Scala Assistance, Medina Trans Spedition, Carisima, Peter SM 2012, Tdh Max Insurance, Pasaj, Eni Romania, Fortissimo, Maron Print si Telecom Internet Services.

De asemenea, va puteti face rovinieta printr-un simplu SMS la numarul 7500 cu mentiunea ca este disponibila pentru cea mai mica durata de valabilitate corespunzatoare fiecarei categorii de vehicule.

Astfel, pentru categoriile A sau B este de 7 zile si costa 2,74 de euro, respectiv 5,4 euro, iar pentru categoriile C, D, E sau F doar pentru o zi. Tariful taxei de drum se calculeaza la cursul BNR din ziua respectiva.Taxa de drum, majorata pentru masinile mari Cuantumurile taxelor de utilizare a drumurilor nationale nu au mai fost actualizate din 2009. Astfel ca proiectul de act normativ anunta majorari, dar scaderi de tarife pentru celelalte categorii de vehicule. Pentru vehiculele de transport marfa de 3,5 - 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, fata de 4 euro in prezent. In schimb, cele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai putin, 16 euro sau 32 de euro, fata de 20, respectiv 52 in prezent.

Tarife mai mari pentru rovinieta valabila o zi vor plati si soferii vehiculelor de transport marfa de 7,5 - 12 tone, de peste 12 tone cu pana la trei axe sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.

Noile viniete, pentru autoturisme si vehicule de marfa sub 3,5 tone

Cele doua noi tipuri de vinieta vor fi disponibile, atat pentru autoturisme, cat si pentru vehiculele de transport marfa de sub 3,5 tone, la tarife de 8, respectiv 36 de euro. In plus, autoritatile doresc ca rovinieta sa fie platita si pentru autobuzele regiilor de transport in comun, dar si pentru flota de masini a institutiilor subordonate Ministerului de Interne. In prezent, acestea sunt exceptate de la plata taxei de drum.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu