22 Oct 2019 - 21:55       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Volksbank ingheata cursul la 3,8 lei/franc, dupa ce OTP Bank a redus marja de dobanda

marți 20 ianuarie 2015
Autor: Claudia Medrega 20
.01.2015

Ce vor face celelalte banci cu portofolii importante de credite in franci elvetieni: Raiffeisen, Piraeus si Banca Romaneasca?Volksbank Romania, care are un portofoliu important de credite in franci elvetieni, a decis sa mentina un curs valutar fix, de 3,8035 lei/franc, valabil la 31 decembrie 2014, pentru platile urmatoarelor trei rate lunare datorate de clienti.

OTP Bank Romania, o alta banca care a acordat credite in franci elvetieni, a anuntat ca va reduce marja de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu im­prumuturi cu dobanda variabila in aceasta moneda, pentru o perioada de trei luni. Printre bancile care au acordat credite in moneda elvetiana se numara si Raiffeisen, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

Volksbank avea in 2010 credite in franci elvetieni de echi­valentul a 1,3 mld. euro, potrivit ultimelor date dis­ponibile, dar portofoliul de credite in franci elvetieni a co­borat cel mai probabil sub 1 miliard de euro avand in vedere vanzarile de cre­dite neperformante din vara anului trecut.

Cursul oferit de Volks­bank Romania este cu 17,5% sub cotatia anuntata de BNR ieri, de 4,4716 lei/franc. Oferta intra in vigoare incepand de marti, 20 ianuarie, si va fi valabila o perioada de trei luni, pana in 17 aprilie 2015.

?Prin intermediul aces­tei masuri, le oferim clien­tilor nostri cel mai bun suport pana la stabilizarea conditiilor de pe piata va­lutara, anuland in intre­gime efectul negativ al exploziei recente inregis­trate de francul elvetian. In acelasi timp, aceasta oferta ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o solutie pe termen lung cu care sa venim in intam­pinarea clientilor nostri, in vederea clarificarii problemei legate de imprumuturile in franci elvetieni. Aceste initiative au fost aduse la cunostinta si potentialului nostru cumparator, Banca Transilvania?, a declarat Benoit Catel, presedintele Volks­bank.

Oferta se aplica tuturor clientilor Volksbank cu impru­mu­turi active in franci elvetieni, fiind destinata in mod exclusiv platii a 3 rate lunare si a oricaror sume restante. Acest curs prestabilit este aplicabil tranzactiilor de schimb valutar din lei in franci, putand fi efectuat in orice unitate a bancii sau prin intermediul Internet Banking.

Volksbank anunta acum cateva luni, inainte de preluarea de catre Banca Transilvania, ca pregateste o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni, care presupune conversia acestora in lei sau euro cu un discount de 25% din soldul ramas de achitat. Vanzarea activelor catre Banca Transil­va­nia este inca in curs de finalizare, iar planul pe care Volksbank il avea pentru clientii cu credite in franci elvetieni va trebui probabil sa mai astepte.

Subsidiara locala a Volksbank, preluata de Banca Transilvania, a avut pierderi cumulate de peste 1,75 mld. de lei (circa 400 mil. euro) in ultimii patru ani din cauza problemelor cu creditele neperformante, iar actionarii au fost nevoiti sa majoreze in mai multe etape capitalul bancii.

Pierderile din ulimii patru ani sunt de aproape patru ori mai mari decat profiturile cumulate din perioada 2004-2009. Volksbank activeaza pe piata locala din mai 2000, iar in perioada de boom economic s-a dezvoltat puternic, exclusiv pe baza liniilor de finantare primite de la actionari.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu