23 Feb 2019 - 12:43       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Vodafone: internetul mobil creste puternic, dar veniturile si numarul total de clienti scad

vineri 10 februarie 2012
Autor: Adrian Seceleanu 10
.02.2012

Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, a incheiat anul calendaristic 2011 cu venituri din servicii de 670 mil. lire sterline (circa 800 mil. euro), in scadere cu aproximativ 3,6% fata de anul precedent, potrivit datelor din raportul financiar al grupului britanic.

Grupul Vodafone nu publica veniturile totale pentru subsidiara din Romania, care sunt mai mari pentru ca includ si incasarile din vanzarea de echipamente sau cartele sim, spre exemplu.

Numarul de clienti ai operatorului la finele lui 2011 era de 8,327 milioane, cu 1,5 mi­lioane mai mic decat in urma cu un an. Din aceasta scadere grosul este reprezentat de segmentul de cartele preplatite, al caror numar s-a diminuat cu peste doua milioane. Explicatia sta in campania Vodafone de a deconecta, de-a lungul anului, cartelele inactive, in schimbarile facute in metodologia de raportare, dar si in decizia operatorului de a nu mai oferi cartele sim gratuite.

"Numarul de cartele prepaid este semnificativ mai mic ca urmare a intreruperii distributiei gratuite de SIM-uri, o activitate care creste artificial baza de clienti. Si de acum inainte, vom continua sa ne asiguram ca oferim cat mai multa valoare utilizatorilor nostri si in niciun caz nu vom creste in mod nefiresc numarul clientilor", a declarat Inaki Berroeta, directorul executiv al Vodafone.

Compania a avut in trimestrul trei al anului fiscal 2011/2012, incheiat pe 31 decembrie 2011, venituri din servicii de 167 mil. lire sterline (aproximativ 200 mil. euro), in scadere - pe baze comparabile - cu 2,5 % fata de anul precedent, potrivit datelor din raportul financiar al grupului britanic.

Datele arata ca de la trimestru la trimestru rata de scadere a veniturilor Vodafone s-a imbunatatit, ajungand de la -6,6% in trimestrul ianuarie-martie 2011 la -2,5% in trimestrul mentionat din anul 2011 (octombrie-decembrie 2011). In comunicatul de presa transmis de Vodafone Romania in legatura cu rezultatele financiare nu sunt incluse date despre veniturile companiei din trimestrul trei al anului fiscal.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a crescut la 7,3 euro in ultimul trimestru calendaristic din 2011, al treilea trimestru al anului fiscal 2011-2012, de la 7,2 euro in perioada iulie-septembrie, respectiv 6,2 euro in perioada corespunzatoare din 2010, potrivit datelor anuntate de Vodafone. Astfel, indicatorul ARPU a urcat cu 9,3% in trimestrul al patrulea calendaristic fata de aceeasi perioada din 2010. Cresterea ARPU este generata si de raportarea veniturilor la o baza mai mica de utilizatori activi, in conditiile in care compania a deconectat cartele prepay inactive si a oprit campaniile prin care oferea simuri gratuite. Din totalul clientilor la 31 decembrie, 41% reprezentau abonati, iar 59% utilizatori in regim prepay, pe baza de cartela.

Compania subliniaza, pe de alta parte, cresterea semnificativa a numarului de cli­enti si a veniturilor pe segmentul datelor mobile.

Numarul clientilor Vodafone Romania in zona serviciilor de internet mobil a crescut cu 77% fata de trimestrul al treilea calendaristic, respectiv cu 75% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Compania nu a oferit date privind numarul exact de clienti pe internet mobil. Veniturile din internet mobil au urcat cu 33% fata de trimestrul anterior si cu 58% raportat la aceeasi perioada din 2010.

Rezultatele sunt bune, a comentat Inaki Berroeta. "Suntem multumiti de rezultatele financiare inregistrate trimestrul trecut, acestea fiind conform asteptarilor noastre. Vedem o tendinta pozitiva in intreaga noastra performanta si mai ales o crestere puternica pe segmentul datelor mobile, atat ca numar de utilizatori, cat si ca venituri. Lansarea noului portofoliu de abonamente MEGA, ce include internetul pe mobil in toate planurile tarifare, a oferit o valoare reala utilizatorilor nostri, ceea ce a contribuit la cresterea segmentului de date."

La nivel global, rata de crestere a veniturilor grupului Vodafone a incetinit la 0,9% in al treilea trimestru fiscal, fata de 1,3% in trimestrul precedent, pe fondul problemelor economice din mai multe tari europene (precum Italia, Spania sau Grecia), in care clientii au redus consumul.

Veniturile totale ale grupului Vodafone in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2011 au fost de 11,6 mld. lire sterline, in timp ce veniturile din servicii in aceeasi perioada au fost de 10,6 mld. lire sterline.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu